Afbeelding
archief BDU Media

Gelijkwaardige samenleving

18 december 2018 om 11:30 lokaal

HOUTEN Tjdens de laatste raadsvergadering van 2018, op 11 december, werd door GroenLinks een bijzondere motie ingebracht, mede ondertekend door het overgrote deel van de andere fracties. Deze motie richt zich op de kwetsbare groep lesbische vrouwen, homoseksuele mannen, biseksuelen, transgender- en intersekse personen, samengevat als 'LHBTI+'. Met de motie wordt het college opgeroepen invulling te geven aan de afspraken, die vastgelegd zijn in het zogenaamde 'Regenboog Stembusakkoord'.

door Martin Monkel

LHBTI De aandacht voor LHBTI is nog steeds onderbelicht. Het wordt meestal genoemd in combinatie met andere kwetsbare groepen. ,,Maar uit allerlei onderzoek blijkt dat LHBTI ook apart aandacht mag krijgen'', zegt Tijm Corporaal, fractievoorzitter van GroenLinks. ,,Dat doen we immers ook wel eens voor mensen met een beperking ('drempels' weghalen) en statushouders (hoe krijgen we ze sneller aan het werk?). Het is belangrijk dat inwoners ook beter weten dat bijvoorbeeld 'uit de kast komen' of 'leven in een vreemd lichaam omdat je je man voelt, maar lichamelijk vrouwelijke kenmerken hebt' niet vanzelfsprekend is. En dat er echt veel meer inwoners tot de doelgroep LHBTI+ behoren dan wij vaak denken''.

REGENBOOG Voorafgaand aan de gemeenteraadsverkiezingen van 21 maart jl. heeft het COC Midden Nederland alle gemeentelijke fracties in de provincie Utrecht benaderd met het 'Regenboog Stembusakkoord'. Dit akkoord vraagt aandacht voor: inclusief beleid (iedereen doet mee), bevordering van de veiligheid, ondersteuning van jongeren en andere kwetsbare groepen en het bevorderen van zichtbare aandacht voor LHBTI+. In Houten werd dit akkoord toentertijd ondertekend door GroenLinks, D66, CDA, PvdA en VVD. Tijdens de 'Coming Out Day' op 11 oktober jl. publiceerde het COC de 'Regenboog Monitor'. In feite is die monitor een soort voortgangsdocument: ,,Gemeenten spreken af dat ze er wel meer aan willen doen, maar wat regelen ze concreet?'' Uit de monitor volgt dat veel Utrechtse gemeenten op dit gebied matig scoren. Dat geldt ook voor Houten: ,,COC Midden-Nederland vindt het positief dat in het coalitieakkoord over LHBTI wordt gesproken. Helaas erg summier en weinig actiegericht gezien de beloften in het Regenboog Stembusakkoord''.

MOTIE In de toelichting op de ingediende motie geeft Marcel van Gooswilligen (D66) aan dat ,,de groep LHBTI vanwege de specifieke kenmerken en geaardheid bijzondere aandacht vraagt. Deze mensen, maar vooral jongeren, moeten de ruimte krijgen zichzelf te zijn in een veilige omgeving''. Hij citeert daarbij uit een brandbrief van een transgender, die ,,hoop uitspreekt dat de Houtense politiek daar iets aan kan doen''. In het debat onderstreept Willem Zandbergen (ITH) nog eens ,,het steven naar een volstrekt gelijkwaardige samenleving''.

Wethouder Jana Smith is erg blij met deze motie en ziet dit als een ondersteuning. ,,Het onderstreept het inclusieve belang van de samenleving''. Zij geeft aan dat binnen het sociale domein een speciale 'inclusie-paragraaf' wordt ingericht.

In de besluitvorming stemt alleen de SGP tegen de motie omdat ,,iedereen zich veilig moet voelen en dan is de specifieke aandacht in deze vorm niet nodig''.

advertentie
advertentie