Afbeelding
Ton Borsboom i.o.v. RWS

Vondst Romeinse waterput

12 december 2018 om 15:07 lokaal

HOUTEN Archeologen hebben onlangs ter hoogte van de Langeweg in Houten resten gevonden van een waterput. De Langeweg loopt tussen het gebied kasteel Heemstede en de afrit naar Houten op de A27. De put stamt waarschijnlijk uit de Romeinse tijd, de late IJzertijd. Het onderzoek wordt uitgevoerd in opdracht van Rijkswaterstaat ter voorbereiding van de aanpassingen aan de Ring A27/A12.

door Rina Knopper

PROEFSLEUVEN Alhoewel men niet 'opzettelijk' op zoek mag naar archeologische vondsten, wordt er bij grote projecten zoals de aanpassing aan de Ring Utrecht, preventief archeologisch onderzoek gedaan. De A27 en de A12 lopen door een gebied met archeologische waarden. De Romeinse Limesweg en mogelijk een oude nederzetting vormen onderdeel van dit gebied. Aan de Langeweg in Houten zijn met behulp van een graafmachine 'proefsleuven' gegraven.

WATERPUT Tijdens dit onderzoek zijn er naast handgevormd aardewerkscherven, munten, een mantel-speld en een schoen ook een waterput met (vermoedelijk) een houten dakje gevonden. Het is bijzonder dat dit hout bewaard is gebleven omdat dit materiaal meestal als eerste vergaat. Het 4 mm dunne hout is bewerkt en lijkt afkomstig van het dakje van de put of behoort toe aan een nabijgelegen boerderij, aldus Rijkswaterstaat. De put heeft waarschijnlijk zijn functie ontleend aan de inheems Romeinse nederzetting 'Houten-Doornkade'. Dit was een Romeinse nederzetting langs de Limesroute.

LIMESROUTE De oude Romeinse grens loopt vanuit de Atlantische kust in Noord Engeland via de Noordzee langs de hoofdstroom van de Rijn en Donau naar de Zwarte Zee. De Limes in Nederland staat op de Voorlopige lijst Werelderfgoed.

NEDERZETTING Volgens de heer Frederiks van Archeologie-Houten vormt een gebruikte waterput altijd een combinatie met een nederzetting. Het is aannemelijk dat deze put dichtbij boerderijen en hutten heeft gelegen. Hemelsbreed ligt de eerder genoemde 'Houten-Doornkade' nederzetting het meest in de buurt van de put. De put is zorgvuldig uitgegraven en in houten kisten vervoerd naar het atelier van het archeologisch bureau voor onderzoek.

advertentie
advertentie