In het Oude Station is al het Archeologisch museum gevestigd
In het Oude Station is al het Archeologisch museum gevestigd Het Utrechts Archief

Krijgt Houten een eigen museum?

14 november 2018 om 09:48 partnercontent

HOUTEN De opdracht om dat te onderzoeken kreeg het college bij de behandeling van de begroting 2019 in de raadsvergadering van 13 november jl. Wethouder Geerdes merkte weliswaar op dat dit moment te vroeg komt omdat ,,het gesprek met de samenleving over het erfgoedbeleid nog moet plaatsvinden en er dan geen gelegenheid meer is dat burgers zelf met dat initiatief komen''. Een motie met die strekking van de SGP, medeondertekend door andere fracties, werd echter met 17 stemmen voor en 10 tegen aangenomen (twee raadsleden afwezig).

HISTORIE Houten heeft een rijke geschiedenis die ver teruggaat tot ver voor de Romeinse tijd. In Houten is er veel belangstelling voor dit verleden. Dit blijkt onder meer uit de activiteiten van de Historische vereniging 'Tussen Rijn en Lek' en de website 'Oud Houten'. Voor Houtense organisaties en bedrijven kan het interessant zijn zich te laten inspireren door de historische omgeving. Eén van de overwegingen in de motie is dat ,,kennis van het verleden van belang is voor de blik op de toekomst''. Ook van buiten Houten is er veel belangstelling voor de ontwikkeling en de specifieke kenmerken van Houten. Denk bijvoorbeeld aan de Limes en de forten. Een museum kan bijdragen aan het toerisme en het verder op de kaart zetten van Houten, wat een rol speelt in de citymarketing.

MUSEUM Door middel van de motie heeft het college de opdracht gekregen mogelijkheden te onderzoeken om te komen tot een 'Houtens museum'. Het is de bedoeling dat die zoekopdracht samen met organisaties, die zich bezighouden met het levend houden van de historie, wordt ingevuld. Het museum zou in dat verband een toegevoegde waarde hebben voor de samenleving.

,,Het museum moet aansluiten op bestaande initiatieven, die gericht zijn op  de historie van Houten, de cultuur en de ontwikkeling''. Volgens de motie hoeft het museum geen vaste vorm te hebben, zoals een ruimte of een al bestaan gebouw. Een vorm van een (beperkt) 'reizende' tentoonstelling, waardoor het dicht bij de inwoners georganiseerd kan worden, zou ook een mogelijkheid kunnen zijn. De wethouder zegde toe dit te betrekken bij het opstellen van het nieuwe cultuurhistorisch en archeologisch beleid dat in 2019 staat gepland.

advertentie
advertentie