Afbeelding
Richard Thoolen

Constructief sportcafé

14 november 2018 om 12:09 Sport/sport

HOUTEN Vrijdag kwamen vertegenwoordigers van de politiek en sport samen om het Nationaal Sportakkoord te bespreken en zo mogelijk een vertaling naar de Houtense situatie te maken. De productieve avond werd besloten met een bierproeverij.

Richard Thoolen

SPORTAKKOORD De vergadering was voorbereid en werd voorgezeten door de voorzitter van Platform Sport Houten, Peter van der Wens, bijgestaan door sportmakelaar Annemarie van Deelen. Het Nationaal Sportakkoord behandelt een vijftal thema's te weten: 1. Inclusief sporten en bewegen, 2. Duurzame sportinfrastructuur, 3. Vitale aanbieders, 4. Positieve sportcultuur en 5. Van jongs af aan vaardig in bewegen. Deze algemene thema's waren in een eerder overleg van Platform Sport Houten besproken en daar puntsgewijs uitgewerkt naar de lokale situatie. Deze gespecificeerde punten, 17 in totaal, vormden de basis voor de bespreking. Omdat er in Houten ook een aantal sportclubs meedraaien op het hoogst mogelijke niveau was er als zesde punt toegevoegd: Topsport inspireert.

COMPLEX SPEELVELD De discussies waren over het algemeen constructief, al was er hier en daar ook wel eens een jammerklacht te horen. Meestal was men het wel eens over uitgangspunten en doelstellingen, maar concrete acties of toezeggingen bleken veel moeilijker te verkrijgen. Dit behoorde niet direct tot de doelstelling van de meeting, die een meer informatief karakter droeg, maar indirect wilde men de diverse punten wel op een agenda krijgen. Wiens agenda dat zou moeten zijn bleek in veel gevallen moeilijk vast te stellen. Dit was geen onwil van de deelnemers, die zich allen constructief en coöperatief opstelden , maar werd mede veroorzaakt door het complexe speelveld waarin politiek, verenigingen en bedrijfsleven opereren. Het ontbreekt aan ruimte om alle besproken punten hier de revue te laten passeren, maar ter illustratie kan er wel één als voorbeeld dienen die ter sprake kwam bij Duurzame sportinfrastructuur.

REPRESENTATIE Iedereen was het er over eens dat je als ambitieuze sportclub dient te beschikken over een representatieve accommodatie. De accommodaties in Houten blijken wat dat betreft van verschillend niveau te zijn. Door Jeroen de Wildt van basketbalvereniging Woodpeckers werd de situatie van hun thuisbasis Sporthal de Slinger aangekaart. Je kunt er goed in sporten, maar de entree horeca- en publieksfaciliteiten zijn ver onder de maat. Dit werd beaamd, maar hoe dit te veranderen blijkt niet zo eenvoudig. De discussie bood echter wel inzicht en bewustwording en een aantal raadsleden zeiden toe zich er meer in te zullen verdiepen. Mogelijk dat hier op termijn verbetervoorstellen uit voort gaan komen. Dick Jacobs heeft met Handbal Houten in precies dezelfde omstandigheden verkeerd en kent de problematiek als geen ander. Goede oplossingen vergen inzet van diverse instanties wat lastig te realiseren is en daardoor veel tijd, energie en geduld vraagt. Maar de eerste stap is altijd het onderkennen van het probleem.

VERVOLGSESSIE Alle aanwezigen waren het erover eens dat het een constructieve en zinvolle meeting was geweest en dat er behoefte bestaat om het in een vervolgsessie met elkaar verder uit te gaan diepen. Daar wordt door Peter van der Wens actie op ondernomen.

advertentie
advertentie