Afval dump je niet in de berm

31 oktober 2018 om 07:26 Lokaal/Column

Binnenkort wordt de begroting voor 2019 in de gemeenteraad besproken. Daarin staat wat we willen bereiken, hoe we dat gaan doen en wat dat mag kosten. Eén van de punten gaat over de openbare ruimte. Binnen de coalitie is afgesproken dat we een schone, veilige en aantrekkelijke omgeving willen hebben. Dat betekent bijvoorbeeld dat we op de juiste plekken over voldoende afvalbakken moeten beschikken om overlast van zwerfvuil zoveel mogelijk te beperken. Ook worden reguliere schoonmaakacties met bewoners georganiseerd, zoals de landelijke opschoondagen, burendag en de schone scholenactie.

Ondanks deze mooie initiatieven zie ik nog steeds veel zwerfvuil, bijvoorbeeld in de groenstroken en op parkeerplaatsen. Je hoeft maar een rondje over de Rondweg of over de Limesbaan te rijden om te zien dat er nog steeds mensen zijn die zich weinig of niets aantrekken van milieuvervuiling door dit zwerfafval. Vooral nadat de bermen gemaaid zijn, zie je plastic flesjes, blikjes en andere drinkverpakkingen in het gras liggen. Deze worden ogenschijnlijk met veel gemak het autoraam uitgekieperd; zelf dus wel een schone auto, maar de troep is voor een ander.

Ikzelf ben opgevoed met de gedachte dat je je eigen troep opruimt en dat je daarvoor dus eigen verantwoordelijkheid draagt. Dat is een mooi bruggetje naar één van de kernwaarden van de VVD: "Ieder draagt voor zichzelf verantwoordelijkheid, maar houdt daarbij ook rekening met de belangen van een ander".

Vanuit dat oogpunt vind ik het dus logisch dat we afval niet in de berm dumpen, maar meenemen naar huis of naar het werk en het daar in een afvalbak gooien. Laten we met zijn allen zorgen dat Houten een prachtige gemeente blijft en op die manier gelijk een beetje bijdragen aan een beter milieu.

Jan Rinkel, raadslid VVD

advertentie
advertentie