Anneke Dubbink
Anneke Dubbink MARJOLEIN THIJSE

Verzet

19 september 2018 om 07:53 Lokaal/Column

Ik mag graag een stuk fietsen op mijn racefiets. Als ik zo over de dijk bij Schalkwijk voorbij Fort Honswijk kachel, dan schiet de 7,8 waardering voor het leven (volgens het CBS), toch mooi naar een 9,8! De kunst van het fietsen is om het juiste verzet te vinden, niet te hoog want dan kom je niet vooruit en niet te laag, want dan val je van je fiets. Het gaat er om voortdurend te blijven schakelen tot je het verzet hebt dat je het meest vooruit helpt.
In de politiek is het niet anders. Goed verzet op het juiste moment zet zoden aan de dijk. Zo is onlangs, dankzij het verzet van de Actiegroep 'Wij staan op' het onrechtvaardige plan van tafel om arbeidsgehandicapten onder het minimumloon te betalen. Jammer voor alle deskundigen en politici, maar de Actiegroep was het kantelpunt, het juiste verzet, om het politieke proces om te buigen.
Tegenspraak organiseren is belangrijk. Het voorkomt niet alleen denkfouten, maar zorgt ook voor meer betrokkenheid en draagvlak. Het is van belang dat tegenspraakgevers én -ontvangers gemotiveerd zijn om hun bijdrage te leveren. Dus niet voor de vorm luisteren, maar laten zien dat je er écht iets mee doet.
In Houten hebben we de komende jaren nogal wat onderwerpen op stapel staan waarvoor het belangrijk is om goede tegenspraak te organiseren. We gaan flink wat meer huizen bouwen, ook buiten de rondweg ; we moeten op een voor iedereen betaalbare wijze van het gas af komen en er staan nieuwe windmolens op de agenda. Als je de tegenspraak hierover niet goed organiseert, kun je het beter nalaten. Het creëert verwachtingen die omslaan in teleurstelling. Dan ben je verder van huis. Het zal duidelijk zijn dat we ons als PvdA Houten zullen inzetten met elkaar te blijven schakelen tot het juiste verzet waar we allemaal beter van worden.

Anneke Dubbink

Fractievoorzitter PvdA Houten

advertentie
advertentie