Jan Roeleveld (links) en Gerard Zandbergen (rechts) op de praatstoel
Jan Roeleveld (links) en Gerard Zandbergen (rechts) op de praatstoel Frank Magdelyns

Politiek in Houten

5 september 2018 om 07:05 lokaal Houten Toen

Raadsleden Zandbergen en Roeleveld blikken terug

Frank Magdelyns

Zet twee oudgedienden uit de Houtense politiek bij elkaar en de verhalen komen los. Houtens Nieuws vroeg Gerard Zandbergen (72) en Jan Roeleveld (59) terug te blikken op de gemeentepolitiek van de laatste tientallen jaren.

Gerard Zandbergen is sinds 1975 actief bij het CDA. Eerst als bestuurslid, later als gemeenteraadslid. In 2005 stapt hij over naar een nieuwe partij: ITH. Jan Roeleveld begint in 1986 als gemeenteraadslid voor de SGP en houdt zijn actieve politieke leven tot 2015 vol. Maar loslaten kan hij het niet en tot op de dag van vandaag volgt hij de raadsvergaderingen.

,,In de jaren 80 gingen de discussies in de gemeenteraad vaak over landelijke zaken. Wel of geen kruisraketten en of we een kernwapenvrije gemeente moesten worden", herinnert Roeleveld zich. Het politieke landschap was daarbij overzichtelijk met slechts vier partijen, waarbij het CDA een absolute meerderheid had. ,,De fractievergadering van het CDA was de belangrijkste vergadering. Daar werden de besluiten genomen. De SGP was een aanhangwagen van het CDA en mijn voorganger woonde de fractievergaderingen van het CDA bij. Maar toen ik als 27-jarige in de gemeenteraad kwam, werd het mij kwalijk genomen dat ik mijn eigen richting koos en niet meer automatisch loyaal was aan het CDA". Roeleveld herinnert zijn eerste gemeenteraadsvergaderingen in het vorige gemeentehuis aan de Standerdmolen. ,,Er was geen kantine en na afloop van de raadsvergadering werd er in de kamer van de burgemeester nog wat gedronken. Het was 'ons kent ons' en nog echt dorps."

Gerard Zandbergen komt in 1994 in de gemeenteraad. Op dat moment zijn er acht fracties en is er een modern gemeentehuis. Het is een tijd waarin belangrijke beslissingen moeten worden genomen voor de bouw van Houten-Zuid. Succesvol noemt Zandbergen zijn strijd tegen de bouw van weer een nieuw gemeentehuis, dit keer van 51 miljoen gulden. ,,De OZB zou dan 40% stijgen. Ik vond dat dit absoluut niet kon. Maar mijn persoonlijke verzet binnen het CDA, betekende wel mijn ondergang als fractievoorzitter."
Roeleveld die met een eenmansfractie in de oppositie zit, kijkt met een grote glimlach terug naar 1990. ,,Ik zat tussen de VVD en de D66 in. Dat waren makkelijk beïnvloedbare fracties. Het is meerdere malen gelukt deze buurfracties op het laatste moment met argumenten over te halen, waardoor ik in feite 7 stemmen had."

DE ACHTERBAN Roeleveld richtte zich met de SGP vooral op het buitengebied, nadat hij merkte dat de bevolking daar zich door de Houtense politiek verwaarloosd voelde. ,,Dat heeft gewerkt. Nog steeds zie je dat de SGP in Tull en 't Waal veel aanhang heeft." Zandbergen ziet zichzelf naast raadslid ook als een soort ombudsman. ,,Ik steun graag mensen die vastlopen bij de gemeente. Als ik me ermee ga bemoeien, dan wil het wel eens lukken."

BURGEMEESTERS Zandbergen noemt burgemeester Bijleveld de beste burgemeester die hij heeft meegemaakt. ,,Een bouwburgemeester die met wethouder Jonkers een ijzersterk duo vormde. Hoewel ik het soms echt niet met hem eens was, vond ik burgemeester Lamers ook een sterke burgemeester. Zo heeft hij het verschrikkelijke gezinsdrama aan de Lekdijk in Schalkwijk keurig behandeld." Roeleveld heeft burgemeester Lamers op de eerste plaats staan. ,,Een correcte man die volgens de regels werkte en met niemand vriendjes werd. Dat maakte hem integer. Burgemeester Bransen was een echte burgervader", stelt Roeleveld. Persoonlijk contact had hij vooral met burgemeester de Jonge. ,,Het naborrelen bij de Jonge duurde soms tot half 5 's nachts. De Jonge speelde dan piano in het gemeentehuis."

Beiden zijn eensgezind over de wethouder die de meeste indruk maakte. Roeleveld: ,,Dat was met stip Gijs Jonkers. Hij was de koning van Houten. Deze man had veel invloed bij het CDA en het CDA had de meerderheid in Houten." Roeleveld constateert dat de Houtense politiek veel talenten heeft opgeleverd. ,,Sommigen werden wethouder, anderen burgemeester, Statenlid, Europarlementariër of commissaris van de Koningin. En er komen nog meer talenten aanzetten", verklapt hij.

Installatie van de eerste gemeenteraad in 1990 in het huidige gemeentehuis
advertentie
advertentie