Bij het handwerkatelier Van Hagar tot Ruth werkt Rashad als vrijwilliger. Voor meer informatie: kijk op www.vanhtotr.nl
Bij het handwerkatelier Van Hagar tot Ruth werkt Rashad als vrijwilliger. Voor meer informatie: kijk op www.vanhtotr.nl Rashad Halabieh

Naailes en mechatronica

23 augustus 2018 om 07:23 lokaal Aan de slag!

Deze zomer zetten we elke week een statushouder in de spotlight die werk heeft gevonden. Tekst: Tanja Vlieger

Naam: Rashad Halabieh

Leeftijd: 28

Hoe lang in NL: 2,5 jaar

Hoe lang in Houten: bijna 1,5 jaar

Opleiding: Mechatronica

Werk: distributiemedewerker
PostNL

MBO Op steenworpafstand van Het Rond is Rashad Halabieh uit Hama, Syrië komen wonen. Met een echte aanpakkersmentaliteit heeft hij via verschillende taalaanbieders zijn inburgering al op B1 niveau afgesloten. Momenteel volgt hij Summer School bij Babel in Utrecht, om op B2 niveau te komen. Dat komt goed van pas als hij in september aan een 3-jarige MBO-opleiding Mechatronica begint bij het ROC in Nieuwegein.

TAAL In Syrië heeft Rashad zich twee jaar gespecialiseerd in elektrotechniek. Maar daarna switchte hij naar Engelse literatuur. Waarom Engels en geen Arabisch? "Arabisch is te moeilijk." Het Arabisch kent zoveel meer woorden. Voor het woord 'zuur' kent Rashad wel vijftig verschillende. Er is een groot verschil tussen dagelijkse straattaal en het formele Arabisch.

Taal houdt hem wel bezig. Het moeilijkste aan Nederlands vindt Rashad sommige klanken. Bijvoorbeeld de dubbele u in 'duur'. Andersom kent het Arabisch klanken die we in het Nederlands niet kennen. Vandaar ook dat sommige namen op verschillende manieren te schrijven zijn. Het is maar net hoe je de klank interpreteert.

MOEILIJK Ondanks zijn taligheid, gaat Rashad nu Mechatronica doen. Rashad is zo iemand die graag de moeilijkste weg kiest, dat is vaak ook de leukste. Deze studie zal lastig worden, maar als het lukt, dan is de euforie des te groter. Wat hij zo leuk vindt aan mechatronica? Dat het een combinatie is van verschillende disciplines zoals elektrotechniek, maar ook werktuigbouwkunde en een stukje IT.

Rashad was het liefst aan een BBL-traject begonnen: meer werken, minder naar school. Maar het is hem niet gelukt een leerwerkplaats te vinden. Het ROC gaf hem wel een lijst met namen van bedrijven die hij kon benaderen, maar geen enkel bedrijf durfde voor hem te kiezen.
WERK Jammer vindt Rashad dat. Sowieso, de zoektocht naar werk is zwaar. Hij solliciteert op van alles, maar zelfs als vakkenvuller bij een supermarkt mocht hij niet aan de slag. Rashad heeft nu eindelijk een baan, bij PostNL in het magazijn, maar erg blij is hij er niet mee. Hij werkt tegen het minimumloon, bouwt weinig op en heeft geen rechten binnen het weekcontract wat steeds verlengd moet worden. Hopelijk kan hij naast z'n studie iets anders gaan doen, want van alleen de studiefinanciering kan hij niet rond komen.

NAAILES Wat hij óók doet, en veel leuker vindt, is naailes geven. Hij werkt nu bijna twee jaar als vrijwilliger bij het handwerkatelier Van Hagar tot Ruth in Utrecht. Zijn ouders hadden een kleermakersbedrijf, en daar heeft hij het vak van kleermaker geleerd. In Syrië is het vrij normaal om kleermaker te zijn, terwijl het hier in Nederland meer een vrouwenaangelegenheid is. Maar het atelier is blij met Rashad, die binnenkort het penningmeesterschap van de stichting op zich zal nemen. Zo is Rashad op allerlei fronten bezig een plek in de Nederlandse samenleving te veroveren.

advertentie
advertentie