Meest innovatieve bedrijf van provincie Utrecht
Meest innovatieve bedrijf van provincie Utrecht Patrick Willemse

Houtens’ Vidès circulaire (her)ontwikkeling bekroond als meest innovatieve bedrijf van de provincie Utrecht

4 december 2023 om 13:04 Zakelijk

UTRECHT / HOUTEN Op het landelijke KvK Innovatie Top 100 Event, dat op 30 november plaatsvond in Utrecht, heeft Vidès circulaire herontwikkeling haar status als meest innovatieve bedrijf van de provincie Utrecht ingenomen door de twaalfde plaats in de prestigieuze landelijke lijst te behalen.

De vakjury erkende Vidès voor haar vooruitstrevende bijdrage aan de regionale biobased keten. Als (mede)initiatiefnemer van BouwBoeren, de BioBased Factory en BioBased Housing Solutions heeft Vidès een regionale biobased keten gecreëerd. Met het initiatief BouwBoeren wordt samen met regionale boeren vezelgewassen, zoals sorghum en vezelhennep geteeld, zonder het gebruik van kunstmest of bestrijdingsmiddelen. Deze gewassen worden lokaal verwerkt in een eigen mobiele verwerkingsmachine, de Biobased Factory. De halffabrikaten die deze ‘factory’ produceert, vinden uiteindelijk hun weg naar onder andere de BioBased Housing Solutions. Deze realiseert o.a. tussenwoningen en tiny houses die voor 90% bestaan uit biobased materialen en die 75% energiezuiniger presteren dan vergelijkbare nieuwbouwwoningen.

Vidès heeft in 2023 in de regio Utrecht en West-Betuwe samen met hun bouwboeren 25 hectare biobased gewassen gezaaid en geoogst. Deze oogst zal in de komende maanden worden verwerkt tot halffabrikaten voor de bouw, industrie en logistiek. Vidès heeft ambitieuze plannen voor 2024, met het doel om samen met boeren in de regio op te schalen naar 100 hectare. Dit zou resulteren in maar liefst 600.000 kilo biobased bouwmateriaal, een significante stap richting duurzaamheid en circulariteit in de regionale bouwsector.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie