René v.d.Veer, Juliëtte Borggreve en Femke Winter van de Veldkeuken
René v.d.Veer, Juliëtte Borggreve en Femke Winter van de Veldkeuken Femke Winter

Veldkeuken presenteert tweede kookboek

24 november 2021 om 11:48 Zakelijk

BUNNIK Het tweede kookboek van restaurant de Veldkeuken is vers van de pers. Er was veel vraag van klanten naar nieuwe recepten na het succes van het eerste kookboek. In de tussenliggende jaren heeft het bedrijf zich verder ontwikkeld. Het restaurant werd verbouwd en de bakkerij verhuisde naar een monumentale boerderij aan de Rhijnauwenselaan. Het tweede kookboek bevat 130 nieuwe recepten, uiteraard is alles seizoensgebonden en vegetarisch of veganistisch.

De geschiedenis van de Veldkeuken gaat terug naar 1991 toen Juliëtte Borggreve en René van de Veer; eigenaren van de Veldkeuken, elkaar op Terschelling ontmoetten. Zij ontdekten hun gezamenlijke passie voor eerlijk en lekker eten met respect voor dier, natuur en milieu. Bij de Kamer van Koophandel lieten zij zich registreren onder de naam ‘Veldkeuken’. De verkoop startte eenvoudig vanuit een bakfiets, waar zij koffie, thee, taart en soep verkochten. Juliëtte: ,,Als ik toen geweten had dat ons bedrijf zo enorm zou groeien in de loop van de jaren, was ik vast zenuwachtig geworden.” De catering verzorgden zij vanuit hun huis en de eerste opdracht brachten zij weg met de oude eend die het op de terugweg begaf. ,,Gelukkig kregen we pas pech op de terugweg” aldus Juliëtte.  Al snel bleek dat er veel behoefte was in de regio Utrecht aan biologisch eten. Nu twintig jaar later is de Veldkeuken een begrip in Bunnik en omstreken.

SAMENWERKING In de loop der jaren ontstond steeds meer samenwerking tussen de landgoedondernemers onderling. Met de Amelis’ Hof, tuinderij de Volle Grond en Bloemkracht 8 bestaat een intensieve band. Dagelijks komt een medewerker van de moestuin langs met een kruiwagen vol verse groenten. Bloemkracht 8 verzorgt de prachtige boeketten die in het restaurant staan. De laatste tijd ontstaat er steeds meer belangstelling vanuit de horeca voor streekproducten en biologisch eten. Juliëtte: ,,”De horeca moest wel leren accepteren dat het maken van ambachtelijke en verse producten tijd kost en je dus niet binnen 1 uur 1500 broden klaar hebt staan.” Inmiddels wordt er volop geleverd aan de horeca en is ook de winkel uitgebreid. In de coronatijd bleek behoefte aan afhaal producten zoals verse pasta saus, soepen, sauzen en quiches in de winkel en de webshop zijn deze volop te vinden. 

ROODBORSTJE Het tweede kookboek is een initiatief van Femke Winter, medewerker van het eerste uur. Zowel de medewerkers van het restaurant als de bakkerij bestaan uit een hecht team, veel medewerkers hebben een bijdrage geleverd aan de kookboeken door middel van de illustraties of het aanpassen van de receptuur van de gerechten. Femke: ,,In het nieuwe boek is onder meer een recept opgenomen van waterkefir, dit is erg verrassend en lekker “ Het lievelingsrecept van Juliëtte is dat van de courgettetaart. Op een foto van deze hartige taart staat de vaste bewoner van de bakkerij. Juliette: ,,Het roodborstje. Dit vogeltje is altijd aanwezig, erg nieuwsgierig en als we niet oppassen vliegt het zo mee de transport bus in, kennelijk wilde het ook in het boek opgenomen worden.” 

Courgettequiche uit het nieuwe kookboek van de Veldkeuken
advertentie
advertentie