Afbeelding
BDU Media
Ingezonden

Einde van een tijdperk (ZZP-Houten 2007-2020)

18 december 2020 om 18:33 Zakelijk

Donderdagavond was het dan zo ver, de opheffing van de vereniging ZZP-Houten e.o. Enigszins treurig om te zien dat slechts de 4 bestuursleden aangevuld met 5 trouwe leden de enigen waren die de moeite hadden genomen om middels een ZOOM-meeting de uitgestelde ALV bij te wonen. 

Gebrek aan motivatie, geen animo bij ondernemers. En dat terwijl er alleen al in de gemeente Houten zo’n 2500 zzp’ers moeten zijn. Zelfstandigen zonder personeel die ongetwijfeld boordevol vragen zitten, zo hun onzekerheden hebben, kennis willen delen, kennis en informatie willen opdoen of graag zouden willen samenwerken. Maar blijkbaar niet via een vereniging of platform waarvoor een lidmaatschap met een (bescheiden) bijdrage vereist is…

Mensen willen zich gewoon niet meer binden. Niet verenigen. Dat merken ook de tennis- en voetbalvereniging. Individualisme viert hoogtij. En er is veel aanbod. Zowel on- als offline: BNi, Business Open, Open coffees, ZZP-Café, en andere netwerkbijeenkomsten voor ondernemers. Bovendien willen ze alleen maar komen halen, en niets brengen. Een jaartje lid worden, het net ophalen en weer wegwezen. De markt afromen, snel een opdracht scoren. Een zapp-cultuur. Het hoort blijkbaar bij deze tijd.


OOIT DE GROOTSTE Op haar hoogtepunt bestond de vereniging uit ruim 150 leden - een respectabel aantal -, en was daarmee ooit de grootste ondernemersvereniging van Houten. En werd er voorzien in een behoefte. In een tijd waarin kleine ondernemers (nog) niet over een eigen website beschikten, bood ZZP-Houten een mooi platform, waarin zzp’ers zich zowel gezamenlijk als individueel konden presenteren en profileren. En waarbij de leden elkaar zo’n 8x per jaar konden ontmoeten tijdens lezingen, workshops, kennissessies en netwerkborrels. Ook vonden er uitwisselingen plaats met andere verenigingen. Werden ze heel serieus genomen en zaten ze bij de gemeente aan tafel, zodat ze de belangen van de zzp’er in Houten nog beter konden behartigen. Maar dat is nu voorbij. Over en uit. Geen animo. Geen draagvlak. En het zat dit jaar natuurlijk ook niet mee… Tijdens de corona-epidemie waren fysieke bijeenkomsten ook lastig, zo niet onmogelijk. En kon er weinig georganiseerd worden. Wellicht was dit nekslag? Geen continuïteit, geen binding meer.

Voor de leden en door de leden. Zo hadden ze het graag gezien, maar bleek in de praktijk lastig. Zoals de familie Jansen bij de voetbalvereniging. Vader is terreinknecht en materiaalman, moeder doet de was en de kinderen runnen de kantine. Zo was het ook binnen de vereniging. Teveel moest er vanuit het bestuur komen. Tot eind van dit jaar, want na ruim 12,5 jaar is er nu een eind aan dit initiatief gekomen. Het einde van een tijdperk (ZZP-Houten 2007-2020).

Willem van Rooij, ex-bestuurslid van ZZP-Houten e.o. (2014-2019)

PS. www.zzphouten.nl staat nog tot april 2021 live. Doe er uw voordeel mee!

advertentie
advertentie