Afbeelding
Blom opleidingen

Heftruckchauffeur vergrijst in hoog tempo

12 november 2020 om 07:12 Zakelijk

HOUTEN De gemiddelde leeftijd van heftruckchauffeurs in Nederland is ruim 50 jaar. Dat blijkt uit het derde Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs van BLOM opleidingen. De peiling onder 1351 heftruckchauffeurs toont aan dat het bestand heftruckchauffeurs in hoog tempo vergrijst. Voor bedrijven die maatregelen willen nemen tegen de vergrijzing, liggen met name kansen op het vrouwelijke deel van de arbeidsmarkt. Meer focus op een vrouwelijke heftruckchauffeurs is daarom één van de drie actiepunten die BLOM opleidingen heeft geformuleerd.

Tijdens de vorige editie van het Nationaal Onderzoek Heftruckchauffeurs in 2018 was de gemiddelde leeftijd nog maar 44 jaar. Het hoge tempo van de vergrijzing dwingt bedrijven tot nadenken. Met de leeftijd stijgt het risico op lichamelijke klachten. Op langere termijn kan de vergrijzing ook gevolgen hebben voor de continuïteit van het bedrijf. Zijn jongeren nog wel te porren voor een baan als heftruckchauffeur?

Een andere opvallende uitkomst is de daling van het aantal vrouwen. Tussen 2015 en 2018 verdubbelde het aandeel vrouwen op de heftruck van 6 tot 12 procent, maar de afgelopen twee jaar is het percentage weer gedaald naar 8 procent. Daar liggen kansen voor bedrijven die moeite hebben om goede heftruckchauffeurs te vinden, stelt Maarten Dullaert, commercieel manager bij BLOM opleidingen: ,,Vrouwelijke heftruckchauffeurs zijn doorgaans preciezer en voorzichtiger. Dat komt de veiligheid ten goede. Maar het dalende percentage vrouwen roept de vraag of de werkomgeving wel vrouwvriendelijk genoeg zijn.”

Meer weten over de heftruckchauffeurs in Nederland? Download gratis de whitepaper ‘Handvatten voor een beter intern transport’ op http://download.blomopleidingen.nl/nationaalonderzoek2020

Afbeelding
advertentie
advertentie