Afbeelding
Passion for Cars Houten

Van regenwater naar drinkbaar water bij Passion for Cars Houten

8 september 2020 om 07:44 Zakelijk

HOUTEN Op bezoek bij Passion for Cars Houten tref ik behalve een imposante en supermoderne stalling voor old- en youngtimers en sportauto’s, een bijzondere ondernemer met een passie voor duurzaamheid. Marcel van den Brink wilde het gloednieuwe bedrijfspand samen met Uytewaal Catering zo verantwoord mogelijk bouwen en inrichten, zodat het bedrijfsgebouw klaar is voor de toekomst.

door Mirjam Tielen 

Zijn broer Remco van den Brink is eigenaar van Passion for Cars Houten en Marcel begeleidde het ontwerp en de bouw van hun nieuwe pand. Hij verdiepte zich in de toe te passen bouwmaterialen, de isolatiemaatregelen, een groenere omgeving, installaties enz. Zo werd bijvoorbeeld besloten om geen gas- en wateraansluiting aan te brengen. Geen wateraansluiting!? Marcel legt uit: ,,De waterproblematiek groeit; we zien steeds vaker periodes met een tekort aan drinkwater. Boeren mogen dan niet meer beregenen en aan particulieren wordt gevraagd zuinig om te gaan met drinkwater. Deze droge periodes worden afgewisseld met hevige stortbuien en dan kan de bodem de hoeveelheid water niet zo snel aan en verdwijnt het kostbare water in het riool. Eeuwig zonde!”

De broers bezochten allerlei bouwbeurzen en kwamen zo een systeem op het spoor waarbij grote, betonnen opslagtanks in de grond worden aangebracht waar het regenwater vanaf het dak naar toe wordt gevoerd. Voor een bedrijf dat veel water gebruikt, is het oppompen en gebruiken van dit regenwater al besparend voor allerlei processen waar niet per se drinkwater voor nodig is. Maar de broers wilden meer en kwamen in contact met ‘Mijn Waterfabriek’, de leverancier van het filtersysteem dat het opgepompte regenwater in vijf stappen 100% microbiologisch reinigt zodat er drinkbaar water ontstaat.

TESTRESULTATEN ZEER POSITIEF Het regenwaterfiltersysteem hebben ze samen met Uytewaal Catering gerealiseerd. Beide bedrijven gaan gebruikmaken van het systeem dat met drie ondergrondse opslagtanks van elk 20.000 liter de bedrijven lange tijd van drinkbaar water kan voorzien. De waterkwaliteit wordt gedurende een half jaar door een onafhankelijk keuringsinstituut gemonitord en de eerste testresultaten zijn zeer positief. Marcel verwacht dat het water binnenkort daadwerkelijk als drinkwater wordt geoormerkt. In de tussentijd drinken ze het zelf al en ook ik drink koffie met het water dat uit de opslagtanks via het filtersysteem komt. Beide bedrijven hopen met dit systeem dat als een pilot werkt, andere bedrijven te inspireren om ook zo’n drinkwaterproject te beginnen.

DUURZAAMHEIDSFONDS HOUTEN Het waterproject was een van de Groene Keus-projecten van het Duurzaamheidsfonds Houten in 2018. Marcel: ,,We zagen de aankondiging pas één week voor sluitingstijd, maar na een informerend telefoontje ben ik hard aan de slag gegaan om alsnog op tijd een aanvraag in te dienen. En dan is het toch prachtig als het gehonoreerd wordt. De € 10.000,- die we voor ons project kregen, gaf ons net dát zetje in de rug om de plannen ook echt uit te voeren. We zijn nu een voorbeeld voor andere bedrijven die ook aan de slag willen met omzetten van opgevangen regenwater naar drinkbaar water.”

Het Duurzaamheidsfonds Houten heeft ook dit najaar weer een Groene Keus ronde. Projectideeën zijn welkom tot uiterlijk eind september; zie voor informatie www.DFHouten.nl

Afbeelding
Afbeelding
advertentie
advertentie