Sneller groen licht voor de fietser; nieuwe stap in Talking Traffic

22 jun, 08:00 Verkeer en vervoer
Michiel Ton.com
Wethouder Vos en Gedeputeerde Schaddelee hebben dankzij de app groen licht bij het oversteken van deze kruising in Leusden.
Wethouder Vos en Gedeputeerde Schaddelee hebben dankzij de app groen licht bij het oversteken van deze kruising in Leusden.

REGIO In de hele provincie Utrecht, dus ook in onze regio, kunnen fietsers sinds deze maand gebruik maken van Schwung, een systeem waarbij de fietsers sneller groen licht krijgt. Het is een van de vele mogelijkheden van Talking Traffic, waarvan we veel gaan horen de komende jaren.

door Agnes Corbeij

Schwung is vergelijkbaar met het systeem dat we kennen van de bus. De bus komt aanrijden bij een verkeerslicht, dat ‘voelt’ het stoplicht en die springt op groen. Dit kan nu dus ook voor fietsers, als zij de app op hun telefoon aanzetten en daarin aangeven welke route ze gaan rijden. De provincie omschrijft het als een virtuele drukknop, die je niet bij het verkeerslicht pas indrukt maar die de app op afstand al voor je ‘indrukt’ zodat als je bij het verkeerslicht aankomt de kans groter is dat je gelijk door kunt fietsen. Op 3 juni opende de gedeputeerde het systeem door zelf op de fiets te stappen.