Afbeelding
Foto: Getty Images

Een groendak in Houten voor meer biodiversiteit!

22 september 2023 om 18:39 Partnercontent

De gemeente Houten vindt groen en biodiversiteit erg belangrijke onderwerpen. Er is dan ook een visie opgesteld waarin staat beschreven hoe de gemeente met deze onderwerpen om wil gaan. Tot 2040 zijn er meerdere maatregelen beschreven die Houten wil nemen om de biodiversiteit te vergroten en te verbeteren. De afgelopen jaren is daar ook al veel voor gedaan, Zo worden er meer bloemenweides aangelegd en wordt er minder vaak gemaaid. Zo hebben insecten meer leefgebied, wat langer blijft staan! Ook zijn er nestkastjes geplaatst voor vogels en wordt er veel bij- en insectvriendelijke beplanting aan de gemeente toegevoegd. 

Naast deze maatregelen, wil de gemeente ook graag inwoners stimuleren om bij te dragen aan meer groen. Dit doen zij door subsidie beschikbaar te stellen voor groene maatregelen. Een populair voorbeeld van zo een maatregel, is het aanleggen van een groendak. Dit is gemakkelijk zelf gedaan en heeft naast veel winst voor de natuur, ook voordelen voor u als bewoner.

Waarom zijn biodiversiteit en groen belangrijk?
Voordat we ingaan op de voordelen van een groendak, is het belangrijk om te weten waarom meer groen en biodiversiteit nou zo belangrijk zijn. Want wat is biodiversiteit nou eigenlijk? De biodiversiteit van een omgeving zegt iets over hoeveel verschillende soorten er in een bepaald gebied zijn. Dit kunnen soorten planten, dieren of andere organismen zijn. Hoe meer soorten, hoe beter de biodiversiteit! Deze houdt de natuur in evenwicht en zorgt ervoor dat we onze gewassen, zoals groenten, granen en fruit, kunnen blijven verbouwen. Ook draagt een betere biodiversiteit bij aan schoner drinkwater, vruchtbaardere grond en een stabieler klimaat. Daarnaast is een groenere omgeving beter voor de gezondheid van mensen, en verhoogt het de leefbaarheid van een omgeving. Meer groen betekent namelijk ook meer verkoeling in de zomer en minder overlast van zware regen, omdat het water beter kan worden opgevangen. Met het oog op het veranderende klimaat, is meer groen dus belangrijker dan ooit.

Een groendak, wat is het precies?
Een groendak is dus een maatregel die zorgt voor meer groen en sterkere biodiversiteit. Een groendak, ook wel sedumdak genoemd, wordt namelijk op het al bestaande dak geplaatst en zorgt zo dus voor een nieuw stukje groen. Dat zorgt voor meer soorten in een omgeving waar eerst geen natuur was! Een groendak bestaat uit verschillende lagen, die bij aanleg op elkaar worden geplaatst. Bovenop zit natuurlijk de beplanting, vaak sedums. Daaronder zit een substraatlaag, waar de sedums hun voeding uithalen. Verder bestaat het dak nog uit een drainagelaag, om overtollig water af te voeren, en uit een wortelwerend doek, om schade aan het dak te voorkomen.

Sedums kunnen veel regenwater vasthouden, waardoor de druk op de riolering vermindert en eventuele overstromingen worden voorkomen. Ook filtert het dak CO2 en fijnstof uit de lucht, verhoogt het de isolatiewaarde van de woning en verlaagt het de omgevingstemperatuur. Dat maakt de daken een ideale keus als het gaat om bijdragen aan een groenere, duurzamere omgeving!

Subsidie voor een voordelig groendak!
Een groendak past dus ook goed in visie op groen en biodiversiteit, waar de gemeente Houten zich voor inzet. Om aanleg van deze daken te stimuleren, heeft de gemeente subsidie beschikbaar gesteld. Wanneer u een sedumdak aanlegt van minimaal 6 vierkante meter, met een minimale waterberging van 15 liter per vierkante meter, kunt u per vierkante meter groendak wel €25 ontvangen! Dat is mooi meegenomen, want een gemiddeld groendak kost rond de €45 per vierkante meter. Met deze subsidie scheelt dat aanzienlijk in de totale kosten. Een volledig overzicht van de voorwaarden kunt u op de site van de gemeente vinden.

Een groendak aanleggen, hoe moet dat?
Bent u enthousiast geworden en wilt u graag een sedumdak aanleggen? Dat kunt u gemakkelijk zelf doen! Door een groendak af te nemen bij een sedumspecialist zoals NatureGreen, ontvangt u bij het dak een duidelijke uitleg van hoe u het kunt plaatsen. Vaak is dit al binnen één dag gedaan. Ook heeft u geen bijzonder gereedschap nodig: met behulp van instructievideos kunt u het dak gewoon zelf plaatsen. Vindt u dit toch wat spannend? Dan kunt u de uitleg uiteraard ook laten doen. In dat geval komt er een specialist langs die het dak voor u plaatst! Onze adviseurs kijken graag met u mee wat de beste oplossing is. Neem daarom gauw contact op en zet u in voor een groener Houten, met een groendak!

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie