‘Houten hangt de vuile was buiten’
‘Houten hangt de vuile was buiten’ © René van den Brandt

Houten hangt de vuile was buiten, praat over kindermishandeling

24 september 2023 om 13:18 Overig Deel je nieuws

Op donderdag 21 september organiseerde Stichting Praat in opdracht van de gemeente Houten de manifestatie ‘Houten hangt de vuile was buiten’.

Om 11.00 werd de manifestatie geopend door wethouder Sander Bos. Hij deed dit in woord én gebaar. Want ook Sander Bos hing zijn vuile was buiten. 

Tijdens de manifestatie is er aandacht gevraagd voor kindermishandeling. Een onderwerp wat niet gemakkelijk te bespreken is en waar de meeste mensen het liefst ver van weg blijven.

Door de actrices en muzikanten van Blik Bijzonder en de medewerkers van Stichting Praat ontstond er in winkelcentrum Het Rond een sfeer waarin de voorbijgangers hun eigen ervaringen met kindermishandeling durfden te delen. En sommige mensen durfden daarna zelf ook letterlijk hun vuile was buiten te hangen.

Voor anderen was dat een brug te ver; zoals iemand zei: “ik ben 70 en ik heb al 70 jaar gezwegen en dat blijf ik vandaag ook doen”.

En dat is het mooie van de Vuilewasmanifestatie; mensen krijgen de gelegenheid om te praten, maar er is nergens sprake van moeten. 

Maar omdat het onderwerp ook zichtbaar wordt, want er staan twee droogmolens vol met beschreven kledingstukken, wordt kindermishandeling wel zichtbaar. En het zichtbaar en bespreekbaar maken is het doel van deze bijeenkomst.

Praat hoopt dat de Vuilewasmanifestatie een aanzet is geweest om in Houten verder met elkaar te praten over dit onderwerp. Zodat kinderen en ouders die te maken hebben met kindermishandeling en huiselijk geweld eerder gezien en gehoord worden en ook eerder hulp kunnen krijgen.

Kindermishandeling wordt zichtbaar
Manifestatie voor kindermishandeling
‘Houten hangt de vuile was buiten’
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie