Mensen proefden van en praatten over gerechten van verschillende culturen
Mensen proefden van en praatten over gerechten van verschillende culturen Irene van Valen

Multiculturele proeverij in het Wereldhuis

25 september 2022 om 12:47 Overig

HOUTEN Dat samen eten mensen dichter bij elkaar brengt, zagen we op 22 september in het Wereldhuis. Daar organiseerde het Arabisch Nederlands Cultuurhuis een Interactieve workshop Multicultureel eten. Dr. Bernike Pasveer van de Universiteit Maastricht nam de aanwezigen mee in een proeverij van typisch Arabische en Nederlandse gerechten en zette aan tot gesprekken rondom eten.

Irene van Valen

Pasveer is socioloog en onderzoekt de link tussen eten en je thuis voelen. Ze stelt daarbij vragen als: Verdwijnen onderlinge verschillen als mensen samen eten? Zijn de verschillende culturen en hun gerechten een manier om elkaar beter te leren kennen of bevestigt het juist die verschillen? Zij zocht antwoorden tijdens een proeverij waar 40 mensen aan deelnamen. Aan een tafel kwamen zelfs zes nationaliteiten samen.

PROEVERIJ Tijdens de eerst ronde proefden mensen hapjes als hummus met Syrisch brood, Z’atar (salie) en olijfolie, toastjes met forelfilet, blokjes oude-, jonge- en geitenkaas en augurken. Daarbij besprak men vragen als: smaken de gerechten jou? Wat zijn typische gerechten uit jouw land? Gaat dat ‘typische’ alleen over het eten of ook over het hoe, wanneer en met wie je eet? Wat opviel was dat forel in Nederland anders smaakt omdat het gerookt is; dat ervoer men als lekkerder. Men vond de smaken van Arabische gerechten meer uitgesproken, waarbij de hele zure augurken opvielen. Wat betreft gebruiken ziet men dat mensen uit Arabische landen meer tijd steken in het bereiden van maaltijden en zij zitten langer aan tafel. Nederlanders zijn vaak snel klaar, mannen en vrouwen koken beide, ze maken meer afgepaste porties en eten gerechten vanuit de hele wereld.

ZOETIGHEID Tijdens de tweede ronde proefde men van Baklava, gedroogde dadels met walnoten, stroopwafels, drop en pannenkoeken met appel en rozijnen. Hierbij werd gevraagd of men anders zou koken voor gasten? Zou je als Nederlander bij een nieuwkomer eten (of andersom)? Veranderden gebruiken sinds mensen in Nederland wonen? Mensen uit Arabische landen maken meer gerechten voor gasten, waar Nederlanders meer zorg aan hun 2 of 3 gangenmenu besteden. Drop werd door iemand gezien als snoep voor kinderen, waar anderen benadrukten dat het goed kan zijn voor de keel. Wat men belangrijk vond is rekening te houden met elkaars gewoonten, zoals het vermijden van varkensvlees en alcohol voor mensen uit Arabische landen. Veelal koken mensen gerechten uit hun eigen land wie de gasten ook zijn.

GASTEN Rob Valkenburg noemde de avond geslaagd: ,,Ik leerde nieuwe hapjes en smaken kennen. De Hummus met Syrisch brood, olie en salie vond ik het lekkerst. Ik ben blij met alle nationaliteiten, want daarmee breidt de Nederlandse keuken zich uit. Bovenal zie ik dat samen eten mensen verbindt.” Kassem Barazi vond het een fijne avond door de variatie aan nationaliteiten: ,,Hier ontstaat de kans om nieuwe gerechten en mensen te leren kennen. De gerookte forel was nieuw voor mij. Ik geloof dat het gezond is te leven van wat het seizoen geeft. Het houdt ons gezonder.”

Mensen van verschillende nationaliteiten ontmoeten elkaar bij verschillende hapjes
De avond werd geleid door Ghazwan Yaghi en Bernike Pasveer, staand in het midden van twee ruimten
advertentie
advertentie