V.l.n.r: Wida van Doorn (pedagogisch medewerker Houtens, Simone (leerling Nimeto), Sebastiaan van Steenpaal (docent Houtens), Evelien van Klinken (docent Houtens), Mirande Dawson (Gezonde schooladviseur), Kim Rauwerdink (docent Nimeto).
V.l.n.r: Wida van Doorn (pedagogisch medewerker Houtens, Simone (leerling Nimeto), Sebastiaan van Steenpaal (docent Houtens), Evelien van Klinken (docent Houtens), Mirande Dawson (Gezonde schooladviseur), Kim Rauwerdink (docent Nimeto). Janneke de Jong

Meer aandacht voor menstruatiearmoede door opening vernieuwd damestoilet op Houtens

5 juli 2022 om 11:37 Overig

HOUTEN In het bijzijn van collega’s, leerlingen en bijdragers aan het project was afgelopen donderdag de opening van het vernieuwde damestoilet op de begane grond op Houtens.

Houtens heeft in het kader van de Gezonde School in samenwerking met GGD regio Utrecht en leerlingen en docenten van het MBO Nimeto het toilet op de begane grond een metamorfose gegeven. Er is een menstruatiemiddelen-automaat geplaatst, waar leerlingen gratis of tegen betaling menstruatieproducten kunnen halen. Met de visuals op de muren maken de leerlingen op een ludieke manier kennis met de geschiedenis rondom menstruatiemiddelen en dat het niet iets is om je voor te schamen.

,,Wij merken dat er een taboe is op menstruatie onder meisjes maar ook onder jongens. Leerlingen doen er geheimzinnig over. Van meiden krijgen wij ook vaak de vraag of we een tampon of maandverband voor ze hebben. Dit vinden ze vaak heel lastig om te vragen. Veel meiden schamen zich hiervoor. Jongens zeggen soms: wat ben jij chagrijnig, zeker ongesteld? Deze taboe willen wij doorbreken”, vertelt Evelien van Klinken (docent dienstverlening en product).

,,Menstruatie hoort erbij en is niks om je voor te schamen. Toch is het een taboe. Niet alleen op Houtens, maar ook in de rest van Nederland en elders in de wereld is menstruatiearmoede een probleem.” vertelt Sebastiaan van Steenpaal (docent biologie).

Om het taboe te doorbreken en het onderwerp bespreekbaar te maken heeft Houtens het menstruatie-toilet geïnstalleerd.

Dit is de start van verdere acties rondom het thema Relaties en Seksualiteit op de school. Zo hoopt Houtens in de toekomst ook het jongenstoilet aan te pakken en er is een vraag naar een Genderneutraal toilet.

advertentie
advertentie