Maatregelen tegen roken effectief, maar actie blijft nodig

27 mei, 07:35 Overig
ANP
Afbeelding

HOUTEN Het aantal mensen dat een sigaret opsteekt is de afgelopen jaren afgenomen. Toch overlijden jaarlijks nog steeds duizenden Nederlanders aan de gevolgen van roken. De jaarlijkse Wereld Niet Roken Dag op 31 mei van de World Health Organization (WHO) vraagt  aandacht voor de gevaren van roken. “Dat is nog steeds hard nodig”, zegt hoogleraar Tabaksontmoediging Marc Willemsen.  

Roken was op veel plekken nog toegestaan toen Willemsen begon met zich te verdiepen in de tabaksindustrie. “Dat was in de jaren negentig. De politiek wilde de tabaksontmoediging niet te betuttelend aanpakken en de lobby van de tabaksindustrie was groot. Het was vechten tegen de bierkaai.” Als gevolg werd er veel gerookt. “Op bijvoorbeeld kinderpartijtjes en ook gewoon op het werk. Dat kunnen we ons nu niet meer voorstellen.”

MAATREGELEN Zo’n 20 procent van de volwassen Nederlanders rookte vorig jaar. In 2014 rookte nog zo’n 25 procent van de volwassen bevolking, onderzocht het Trimbos-instituut. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) heeft cijfers van het aantal rokers op gemeenteniveau. Uit de mees..