Echtpaar Bleijenberg – van Es voelde zich vereerd met het bezoek van de burgemeester
Echtpaar Bleijenberg – van Es voelde zich vereerd met het bezoek van de burgemeester Irene van Valen

Zestig jaar elkaar vrijheid gegund

29 september 2021 om 16:16 Overig

HOUTEN Op 27 september vierden Hugo en Riet Bleijenberg – van Es hun 60-jarig huwelijksjubileum in restaurant De Engel. Een dag later bezocht burgemeester Gilbert Isabella het paar en feliciteerde hen namens de gemeente. Na het overhandigen van een cadeau, volgde een gesprek waaruit bleek dat het paar niet alleen een actief leven leidde, maar nog steeds niet stil zit al zijn zij ruim voorbij hun pensioen.

Irene van Valen

Riet zei bij binnenkomst: ,,Al zijn we 60 jaar getrouwd, het was geen moeite hoor. We gunden elkaar de vrijheid. We werkten beide tot ons pensioen en daarna zaten we nog niet stil.” Hugo vervolgde: ,,Het maakte ons huwelijk leuk.” Zowel Hugo als Riet hebben een eigen auto, waarmee ieder vrij is om op stap te gaan. Riet rijdt daarbij graag naar de kinderen. Het paar kreeg drie kinderen, telt vijf kleinkinderen en drie achterkleinkinderen. Een volgend achterkleinkind is op komst. Riet gaf toe dat ze dichter bij haar kinderen zou willen wonen: ,,Mijn moederhart blijft naar hen verlangen.”

VERHUIZINGEN Hugo is op 16 september 1934 in IJsselstein geboren. Riet zag het levenslicht op 31 maart 1937 in Achttienhoven. Zij ontmoetten elkaar via de gymnastiekvereniging waar zij beide lid waren en ontmoetten elkaar stiekem achter de kerk. ,,Mijn moeder liet Hugo bij ons thuis komen en verwachtte dat onze verkering geen stand zou houden”, lachte Riet. Het paar trouwde op 27 september 1961 en verhuisde naar Benschop, waar zij 30 jaar woonden. Tot zij voor het werk van Hugo naar Eindhoven verhuisden. Hij werkte bij Philips. ,,Het stadsleven beviel ons echter niet, daarom verhuisden we terug naar Benschop”, zei Hugo. Door de jaren heen woonden zij onder andere in IJsselstein, Heerewaarden en De Meern. Alles bij elkaar verhuisden zij elf keer. ,,Dat ruimt wel lekker op”, zei Isabella. Riet beaamde dat door het vele verhuizen er steeds minder bewaard bleef. Elf jaar geleden verhuisde het paar voor het laatst naar Houten. Zij vonden een appartement op de bovenste verdieping in een appartementencomplex. ,,Hier hebben we geen last meer van luidruchtige bovenburen. Het is rustig wonen in Houten en de fietsroutes zijn mooi”, zei Riet.

WERK Riet startte haar loopbaan als typiste bij de Nederlandse Spoorwegen en eindigde als directie secretaresse bij Stichting Keuringsbureau Hout. Ze werkte tot haar 76ste. Hugo werkte op verschillende plekken tot hij in 1993 op 59-jarige leeftijd met pensioen ging. ,,Dat betekende niet dat hij thuis bleef hoor”, verzekerde Riet ons. Zijn neef hielp vanuit zijn eigen winkel bij het inrichten van huizen voor asielzoekers. Hugo hielp hem daarbij tot het negatieve commentaar van omstanders hem teveel werd. ,,In de krant stond een oproep voor chauffeurs van rouwauto’s in Maartensdijk. Op die manier kwam ik in de uitvaartwereld terecht, waar ik nog steeds werk”, zei Hugo. ,,Door zo actief te zijn, blijft u jong”, merkte Isabella op.

ONDERSCHEIDING Naast zijn werk was Hugo een actieve vrijwilliger en richtte onder andere een Omnisportvereniging in Benschop op en werd voorzitter. ,,Hij werkte ook voor de kerk. Na het werk kwam hij thuis om te eten en vertrok weer”, zei Riet. Met trots vertelde Hugo over zijn medewerking aan de bouw van een kerk in Benschop. Hij maakte vanuit zijn technische kennis het lichtplan van die kerk. In 1993 ontving hij een koninklijke onderscheiding.

VRIJE TIJD Wat betreft de hobby’s van het paar was Hugo duidelijk: ,,Mijn (vrijwilligers)werk was mijn hobby. Ik deed het met plezier.” Riet houdt van borduren. Een paar werken hangen in huis: ,,Natuurlijk borduurde ik de geboortetegels voor onze klein- en achterkleinkinderen.’’ Daarmee genoot ze het respect van Isabella. Hij gaf toe die creativiteit te missen. ,,We helpen onze buren waar nodig en Hugo verricht hand- en spandiensten voor het complex. Het omzien naar elkaar maakt het leven aangenamer”, merkte Riet op. Tot besluit zei Isabella: ,,Geniet van het mooie leven samen. Blijf actief en pas goed op elkaar.” Dat genieten komt volgens het paar wel goed. Zij kregen een korte vakantie van de kinderen cadeau en vertrekken binnenkort. Wij wensen hen veel plezier en mooie dagen en jaren toe.

advertentie
advertentie