Van Dalen op de kraan bij het afhijsen van de torenspits.
Van Dalen op de kraan bij het afhijsen van de torenspits. Irene van Valen

Onderhoud is behoud van kerktoren Tull ‘t Waal

21 april 2021 om 19:00 Overig

HOUTEN Terwijl Wethouder Kees van Dalen woensdagochtend omhoog kijkt naar het afhijsen van de kerktoren van de Hervormde Gemeente in Tull en ‘t Waal zegt hij: ,,Onderhoud is behoud van deze mooie kerktoren. Na restauratie kan de klok weer luiden en mag de vlag weer uitgehangen worden. Dan is het weer veilig.” De constructie van de torenspits werd zo slecht dat restauratie noodzakelijk was.

De torenspits wordt in acht weken tijd gerestaureerd. ,,Mocht het langer duren, dan is dat het waard, want het gaat om veiligheid. Het is bijzonder om op deze manier een monument te behouden”, merkt Van Dalen op. Marc Diemel, werkzaam bij MDI bouwadvies en onderhoud, die betrokken is bij het onderzoek en de restauratie van de toren legt uit: ,,Wij hebben de toren in kaart gebracht en voeren aan de hand van ons onderzoek onderhoud en restauratie uit. De torenspits is gebouwd in de veertiende eeuw en gaat na deze restauratie weer 80 jaar mee. Om de toren af te hijsen werden de houten staanders doorgezaagd. Daarna verwijderen we de klok, demonteren we het onderste gedeelte van de toren en verwijderen we het plateau. Dat zal de rest van de dag in beslag nemen. Op het laatst wordt een houten noodplateau geplaatst. Deze maakt de toren wind- en waterdicht tot de torenspit weer terug is.”

WERKZAAMHEDEN De restauratiewerkzaamheden bestaan uit het vernieuwen van de houten staanders, het restaureren van de windvaan, het kruis en de klok, het vernieuwen van de leien en het veilig maken van de constructie om te vlaggen. Bij dit alles behouden de restaurateurs zoveel mogelijk de originele onderdelen. Van Dalen zegt zich geraakt te voelen door de betrokkenheid van mensen tijdens het afhijsen. Hij sprak de koster en predikant van deze kerk en vertrouwt de bedrijven die de restauratie gaan uitvoeren. ,,We hebben al afgesproken dat als het klaar is, we een ceremonie organiseren, waarbij de vlag wordt gehesen. Dan vieren we dat de torenspits terug is.”

ASSOCIATIE Predikant Marius van Duijn denkt bij het zien van de toren aan het lied ‘Looft God, die zegent al wat leeft,’ waarin wordt gezongen over een toren in de tijd. ,,Een toren wordt gezien. Het bepaald het beeld aan de horizon en wijst naar boven. Het zegt als het ware dat we op de tijd en de gebeurtenissen moeten letten. Het vernieuwen van deze toren is daarom reden tot bespiegeling. Hoe kunnen wij vernieuwen?”

door Irene van Valen

De spits staat veilig op de grond, waar de loodmuts afgezaagd wordt, omdat het anders te hoog is om te vervoeren.
De klok werd van de toren verwijderd, zoals ook het kruis dat al in de vrachtwagen ligt
De rest van de dag wordt de opbouw gedemonteerd en het plateau verwijderd.
Acht weken zal de toren het zonder spits moeten doen. Daarna volgt een ceremonie.
advertentie
advertentie