Marjan Boonzaaijer
Marjan Boonzaaijer D66 Houten

Sport en cultuur zijn ons maatschappelijk goud

21 december 2022 om 07:55 Opinie Raadspraat

Weten we nog hoe het tijdens de corona-pandemie was om zonder sport en cultuur te leven? Dat we wisten: sport en cultuur is geen luxe, maar bittere noodzaak. We hadden onze mond vol over gezonde leefstijl, over onderlinge verbinding, over eenzaamheid, over veerkracht.

Want één ding is zeker: sport en cultuur maakt gezond, verbindt en geeft zingeving. Kortom: sport en cultuur is het maatschappelijk goud. Onthouden we dit, als er (politieke) keuzes moeten worden gemaakt?

De hoge energieprijzen zorgen voor financiële problemen bij de Houtense sportverenigingen en culturele instellingen. En dat terwijl zij ook nog steeds kampen met de naweeën van de coronapandemie. Er wordt van alles gedaan om de kosten te besparen, de kachel staat lager, de douches zijn kouder, en de (LED)veldverlichting gaat eerder uit. Maar toch vliegen de kosten de pan uit. Dus wordt de spaarrekening geplunderd. En investeringen zoals vervanging van tennisbanen en kleedkamers uitgesteld of geschrapt. Of moeten de contributies omhoog, met mogelijk ledenverlies als gevolg.

De gemeente heeft al wat geld opzij gezet om te helpen. Maar voor een structurele oplossing is dat bij lange na niet genoeg, er is veel meer nodig, ook voor hulp bij het sneller verduurzamen van de accommodaties. Gelukkig verwachten we hiervoor extra middelen van het Rijk. Daar gaan we mee aan de slag. En indien nodig zoeken we naar extra middelen en creatieve oplossingen. Want we willen niet kapot maken wat ons lief is. Voor onze gezondheid en welzijn, voor verbinding en zingeving, voor ons maatschappelijk goud.

De D66 fractie wenst u gelukkige kerstdagen in goede gezondheid! En…misschien is lid worden van een (sport)vereniging ook wat voor u?

Marjan Boonzaaijer, raadslid D66 Houten

Reageren? Mail naar info@d66houten.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie