Houtens
Houtens Archief BDUMedia/Annette Stolk

Nieuwe leerweg bij Houtens: de nieuwe leerweg = meer doen!

26 januari 2022 om 11:28 Onderwijs

HOUTEN Leerlingen hebben hele goede ideeën, maar er wordt ze helaas vaak niets gevraagd. Daarom worden in schooljaar 2024/2025 de gemengde leerweg en de theoretische leerweg samengevoegd tot één nieuwe leerweg. Alle leerlingen in deze nieuwe leerweg volgen dan, naast avo-vakken, een praktijkgericht programma. Hierin maken jongeren kennis met de wereld van arbeid en beroep en krijgen zij de mogelijkheid hun talenten te ontdekken en te ontwikkelen. ,,Daarmee bereiden we ze optimaal voor op doorstroom naar mbo-4 opleidingen of de havo.”, aldus Houtens.

OP HOUTENS Hoewel 2024/2025 nog ver weg lijkt, zijn de voorbereidingen op Houtens al gestart. Na een presentatie over de nieuwe leerweg voor alle collega’s, is een werkgroep gevormd van enthousiaste collega’s. Rianne Hoeve, Rick Folsche, Charlotte de Lange, Gerten de Wit en Patricia Kronenburg ontwikkelen dit schooljaar een pilot, waarin leerlingen kennismaken met werkvelden als Media & nieuwsvorming, Bouw & inrichting, Welzijn en Productontwikkeling & hergebruik. Deze werkvelden horen bij het programma van Dienstverlening en Producten. Dit profiel kan bekend klinken; de school biedt dit al aan in de BK. ,,Maar waar we overeenkomsten zien in de onderwerpen, vraagt dit programma in de nieuwe leerweg duidelijk een andere invulling. De praktische opdrachten bijvoorbeeld, die komen niet uit het creatieve brein van onze docenten of uit een methode, die komen vanuit bedrijven en instellingen in de omgeving. Echte vragen die echte antwoorden nodig hebben en waar onze leerlingen hun tanden in mogen zetten.”

PRAKTIJKVOORBEELD Leerlingen van een (nu nog) TL-school ontwerpen ieder jaar nieuwe opdrachten voor een escaperoom in de buurt. De eigenaar van de escaperoom test de opdrachten en de beste opdrachten worden ook echt in de escaperoom opgenomen.

Leerlingen, ouders, collega’s en bedrijven in de omgeving zullen regelmatig een update krijgen van de ontwikkelingen op Houtens. Landelijke ontwikkelingen en meer informatie over de nieuwe leerweg is hier te vinden. Een stabiel netwerk opzetten is een van de eerste stappen van de werkgroep. Op maandag 31 januari om 16.00 uur wordt er online een bijeenkomst met mogelijke stakeholders georganiseerd. Werkgevers en werknemers in Houten en omgeving die interesse hebben om die middag eens vrijblijvend mee te praten over wat er nodig is voor een goed contact tussen scholen en bedrijven of instellingen, kunnen een mail sturen naar patriciakronenburg@mijnhoutens.nl. Wel interesse, maar komt 31 januari niet uit? Stuur ook dan een berichtje, dan maken we een andere afspraak.

advertentie
advertentie