Een visbos biedt vissen bescherming
Een visbos biedt vissen bescherming TS

Visbossen in de watergang bij de Rede moeten de vissen bescherming geven

21 februari 2024 om 11:02 Natuur en milieu Tips van de redactie

HOUTEN Het bedrijf Moree heeft in samenwerking met de gemeente Houten 2 visbossen aangelegd in de watergang bij de Rede ter hoogte van Sleepboot 11a en Zeilschip 20b. 

Een visbos bestaat uit een dubbele rij palen die is opgevuld met takken. Bovenop komen kokosrollen te liggen waar flora op kan groeien. Tussen de takken ontstaan holtes waarin vis zich kan verschuilen. Kleien holtes bieden vooral beschutting voor jonge vis, terwijl grotere vis zich beter tussen grotere holtes kan verschuilen. Vissen vinden in en rondom vissenbossen ook veel voedsel. Daarbij dienen de bossen als paaigebied.

Volgens Sportvisserij Nederland zijn de visbossen erg succesvol. Zij melden op hun webiste:,,Veel visvijvers en stadswateren zijn kaal ingericht. Witvis vindt daar vaak weinig bescherming en vormt zo een makkelijke prooi voor aalscholvers en andere rovers. Om de visstand in dit type wateren te verbeteren zijn vissenbossen een prima oplossing.

Het effect van de vissenbossen is al regelmatig onderzocht en bewezen. Zo bleek in een vijver in Veenendaal dat meer dan 95 procent van de witvis zich schuilhield tussen de vissenbossen. Daardoor kon veel witvis hier goed overleven, ondanks de op het water aanwezige aalscholvers.”

Bij het aangaan van het huidige contract tussen Moree en Gemeente Houten is als doel gesteld de biodiversiteit te bevorderen. De aanleg van deze visbossen is een van de projecten die gezamenlijk wordt gerealiseerd.

Het visbos valt niet op in het water.
advertentie
advertentie