Kunst na Arbeid past zich aan
Kunst na Arbeid past zich aan Kunst na Arbeid

Muziek in corona tijd

4 oktober 2020 om 20:39 Muziek

HOUTEN Ook de Houtens muziekvereniging Kunst Na Arbeid zoekt oplossingen om goed om te gaan met corona. Muzieklessen, orkestrepetities, concerten, ledenwerving, alles gaat dit jaar anders. In maart lag in eerste instantie alles stil. Geleidelijk is alles langzaamaan en vooral veilig weer opgestart. 

De herstart begon met de muzieklessen. Dan blijkt de creativiteit van de muziekleraren bij KNA. Binnen de kortste keren draaide bijna het hele lesprogramma door via Skype, Zoom of Teams. Als er al twijfels waren bij aanvang, verdwenen die daarna als sneeuw voor de zon. Leerlingen, ouders en leraren waren blij. De muzieklessen waren voor de kinderen een van de weinige activiteiten die doorgingen. Voor de leraren vielen de meeste concerten uit, dus ook het doorgaan van de lessen was voor hen welkom. Later zijn de lessen weer “live” gegaan met voldoende desinfectie, afstand en ventilatie, in overleg met en gesteund door de gemeente Houten.

 Concerten zelf zijn nagenoeg uitgesloten, maar de muzikanten laten zich niet uit het veld slaan. Al voor de zomervakantie begonnen de repetities. Allemaal binnen de grenzen gesteld door gemeente en de vereniging van samenwerkende muziekverenigingen. De kruisjes stonden op de vloer, stoel en desinfectiedoekjes erbij en dat allemaal op twee meter afstand van elkaar. De Grund werd te klein. Er moest in twee rondes worden gerepeteerd. Na de vakantie kon de onderlinge afstand van twee naar anderhalve meter en kon er vaker gezamenlijk muziek worden gemaakt. De gezellige nazit kan nog niet. Ook wordt er hard gezocht naar een manier om weer optredens te realiseren, om iedereen te laten genieten van de schone fanfare klanken.

De activiteitenmarkt in september is het moment om nieuwe leden te winnen. Daarnaast is er altijd een open middag op een zaterdagmiddag eind september. Dit is de uitgelezen mogelijkheid om instrumenten uit te proberen en te kijken wat bij je past, of het nu drums zijn, een saxofoon, bugel, trompet of tuba. Je kan dan alles proberen. Alleen dat durven we bij de fanfare dit jaar nog niet aan. Het gekozen alternatief is om de professionele docenten proeflessen te laten geven. Als getwijfeld wordt over het instrument kan ook nog een tweede proefles worden gevolgd. Het zou zonde zijn als door corona de mogelijkheden verdwijnen om te ontdekken of je een muziekinstrument wil bespelen. Proeflessen aanvragen bij KNA kan nog steeds door je aan te melden via lessen@knahouten.nl

Het enthousiast maken van kinderen voor muziek maken in het algemeen moet in deze tijden van corona op een aangepaste manier gebeuren. KNA werkt hard aan nieuwe methodes die voldoen aan de nieuwe regels die corona met zich meebrengt. Daarom heeft KNA besloten om de opbrengst van de Rabo ClubSupport campagne in te zetten voor het aanpassen van methodes om kinderen te motiveren muziek te gaan maken. Indien u dit initiatief wil ondersteunen, en u bent lid van de Rabobank, dan kunt u op onze vereniging uw stem uitbrengen op https://www.rabobank.nl/particulieren/leden/clubsupport/ . Wij waarderen elke steun die we krijgen om deze activiteiten in aangepaste vorm voort te zetten. 

advertentie
advertentie