Liona verzorgt met aandacht de gestekte Pannenkoekplanten die ze verkoopt voor het goede doel
Liona verzorgt met aandacht de gestekte Pannenkoekplanten die ze verkoopt voor het goede doel Irene van Valen

Herseninfarct zet leven van Schalkwijkse Liona stil; via crowdfunding wil ze behandeling mogelijk maken

31 maart 2023 om 16:35 Mensen Tips van de redactie

SCHALKWIJK In de nacht van 6 op 7 augustus 2021 voelde Liona van Dijk (24) zich ziek. De volgende ochtend liep ze met een dronkenmansloop rond. ,,Ik had de avond daarvoor gefeest en dacht dat alcohol het probleem was. Ik ging nietsvermoedend opnieuw mijn bed in”, zegt Liona. Een dag later bleek alcohol niet het probleem te zijn; Liona had een herseninfarct.

Irene van Valen

Al voelde Liona zich niet goed, ze ging toch werken. Tijdens het werk in de supermarkt merkte ze dat haar linkerhand gevoelloos was. Ze liet dan ook dingen vallen. Ze kon niet meer knipogen met haar linkeroog en de linkerkant van haar gezicht bewoog niet mee als ze lachte. Pas toen ze na het werk haar mondkapje afdeed, bemerkte ze de scheve stand van haar mond. Haar zus zei: ,,Je moet de huisartsenpost bellen.” Er volgde een doorverwijzing naar het ziekenhuis waar ze na een MRI-scan hoorde dat ze een herseninfarct had. Liona vertelt daarover: ,,Vijf zware onderzoeksdagen volgden. Ze namen wel 30 buisjes bloed af, ik kreeg een ruggenmergpunctie, een inwendige hartecho en nog veel meer onderzoeken. Weer thuis voelde ik me zo overprikkeld dat ik niets meer kon hebben.”

OVERPRIKKELING

Liona werkte, studeerde HBO accountancy in Breda en woonde daar op kamers. Daarnaast sportte ze drie keer in de week. ,,Alles stond ineens stil”, zegt ze. ,,En ik moest weer thuis wonen, want ik had geen inkomen meer. Volgens de artsen mocht ik alles doen, behalve twee weken autorijden. Omdat het niet goed ging op school raadden mijn leerkrachten me aan om eerst te revalideren.” Liona kreeg ergotherapie en na contact met een revalidatiearts volgde een revalidatietraject van drie maanden. Daarop volgde opnieuw ergotherapie tot ze voldoende grip kreeg op haar belastbaarheid. Liona paste haar studie aan en behaalde vorig jaar haar HBO diploma. Ze sport nu vier keer in de week en werkt vier halve dagen met extra lange pauzes. ,,Ik moet activiteit en rust goed afwisselen om niet overprikkeld te raken en om zware hoofdpijnen te voorkomen. Ik draag regelmatig een zonnebril en oordoppen om licht- en geluidsprikkels te verminderen en neem in de middag mijn rust. Al train ik liever mijn hersenen, want die moeten actief blijven, zoals Erik Scherder zegt”, stelt Liona.

BEHANDELING

Tijdens een onderzoekstraject van mensen met Niet Aangeboren Hersenletsel leerde Liona een vriendin kennen die een Cognitive FX behandeling onderging in Amerika. ,,Zij kan weer drie volle dagen werken. Na een intakegesprek bleek ik geschikt voor deze behandeling. Die start met een Functionele MRI-scan die de hersendoorbloeding in beeld brengt tijdens activiteit. Daarop volgt een individueel behandeltraject waarbij ik veel dingen tegelijk moet uitvoeren om mijn hersenen te activeren. Mensen worden soms doodziek van die overprikkeling, maar ontdekken na drie dagen dat het ‘licht in de hersenen’ aan gaat en kunnen meer dan ze voor de behandeling konden. Kijk naar mijn vriendin. Afsluitend volgt een MRI-scan om de verandering te zien. Waar artsen in Nederland zeggen dat ik de situatie moet leren accepteren, hoop ik na deze behandeling mijn zonnebril en oordoppen weg te kunnen doen en weer volledig te kunnen studeren en werken.” Deze behandeling kost ruim €28.000 en wordt niet vergoed. Liona hoopt via een crowdfunding het bedrag bij elkaar te krijgen. Zelf stekt en kweekt ze Pannenkoekplanten voor dit goede doel. U leest haar hele verhaal of doet een donatie op www.helpliona.nl. Handmatig overmaken kan ook op NL14ING07097103 56 t.n.v. L. van Dijk.

advertentie
advertentie