Judith onthult het straatnaambord dat haar naam draagt voor de brandweerpost West
Judith onthult het straatnaambord dat haar naam draagt voor de brandweerpost West Luuk Vink

Brandweer postcommandant neemt afscheid

Mensen

HOUTEN 34 jaar is postcommandant Judith van Oostrum van de brandweer Houten verbonden aan de vrijwillige brandweer. Op 11 mei nam ze afscheid en werd ze in het zonnetje gezet. Burgemeester Gilbert Isabella bedankte haar namens de gemeente.

Als Judith in 1990 werkzaam is op de afdeling Röntgen van het UMC, reageert ze op een oproep van de bedrijfsbrandweer voor nieuwe brandwachten. Het zal het begin zijn van een langdurige brandweercarrière. Ze doorloopt de opleiding brandwacht en oefent wekelijks. Haar organisatietalent wordt snel opgemerkt en belandt daardoor in de commissie die alle verenigingsactiviteiten organiseert. De combinatie werken in het UMC en de bedrijfsbrandweer blijkt met drie kinderen steeds vaker een lastige combinatie te zijn. Het stopt ook noodgedwongen als Judith bij de Spoed Eisende Hulp gaat werken en niet meer weg kan gaan bij alarmering.

1e BRANDWEERVROUW Gelijktijdig, het is inmiddels 1998, worden er bij de brandweer Houten nieuwe leden geworven. Judith wordt aangenomen en is daarmee de eerste brandweervrouw binnen het korps. Ook daar blijft ze niet onopgemerkt. Ze beland al snel in het bestuur van de brandweervereniging. Ze doorloopt succesvol diverse opleidingen waaronder Bevelvoerder. Bij haar eerste incident krijgt ze gelijk te maken met een fikse woningbrand door afgestoken vuurwerk. Een incident dat met veel materieel succesvol bestreden wordt. Na haar bestuursperiode wordt zij coördinator van de barcommissie.

MENSENMENS In 2013 wordt Judith benoemd tot postcommandant van de post Houten Oost. Bij haar aanstelling vertelt Judith zich niet anders te gaan gedragen omdat ze toevallig een vrouw is. ,,Ik blijf vooral mijzelf, want tenslotte ben ik er een van hen.” In 2016 krijgt ze leiding over zowel post Oost en West. Belangrijk blijft ze vinden dat je met persoonlijke aandacht mensen in hun kracht kan zetten. Haar werk verricht ze veelal achter de schermen om zodoende niet de aandacht op zichzelf te vestigen. Ze leidt in de avonduren korpsvergaderingen, overlegt met ploegchefs en runt tussendoor de posten met bijna 50 korpsleden. Een echt mensen mens is Judith, want ze heeft aandacht voor zieke collegae, brengt een bloemetje of kaartje langs ter herinnering aan een overleden familielid en is ook oprecht geïnteresseerd in leden die niet altijd op de voorgrond staan. Ook richt zij een aantal keren een persoonlijk woord tot de nabestaanden, als er een ere- of oud korpslid begraven wordt. Op de jaarlijkse brandweervergadering reikt zij samen met de burgemeester de diploma’s uit en spreekt de jubilarissen toe. Tot haar verbazing mag ze bij het afscheid op het voorplein van post West een straatnaambord onthullen met daarop haar naam. Zelf blikt ze terug: ,,Het was een mooie tijd, ik heb kunnen groeien, vallen en weer leren op te staan. Het is een plaats voor vriendschap en kameraadschap. Het is fijn zoveel en zolang iets voor anderen te hebben kunnen betekenen. Ik heb hier naar toe geleefd, het is goed zo”.

RIDDER IN DE ORDE VAN ORANJE NASSAU Burgemeester Gilbert Isabella spreekt haar ook toe met lovende woorden: ,,In 2021 mag ik jou namens de Koning in coronatijd, zonder groots gemeentelijk feestvertoon, je thuis de versierselen opspelden van ‘Ridder in de orde van Oranje Nassau’. Een enorme waardering voor jouw warme persoonlijkheid. Voor je jarenlange inzet, deskundigheid en enthousiasme. Niet alleen voor de brandweer maar voor een heel groot aantal organisaties.”

Aansluitend op het afscheid wordt ook de nieuwe postcommandant geïnstalleerd. Judith wordt opgevolgd door Lloyd Wulterkens (28 jr.) Hij is al een aantal jaren vrijwilliger in Houten en werkzaam bij de VeiligheidsRegio Utrecht.

advertentie