Jetske vlak voor het Klimaatalarm op 1 november om 12.00 uur.
Jetske vlak voor het Klimaatalarm op 1 november om 12.00 uur. Irene van Valen
Houten zijn we samen

Jetske Goudswaard is actief voor Extinction Rebellion Houten: ,,De achteloosheid van voorbijgangers raakt me”

2 januari 2022 om 09:30 Mensen

HOUTEN Ze noemt zichzelf een gewone ouder met zorgen om het klimaat en zet zich daarom in voor Extinction Rebellion Houten (XR). ,,Ik wil op een positieve manier mijn zorgen delen en anderen aanzetten om mee te werken aan een beter klimaat. XR vraagt daar geweldloos aandacht voor”, zegt Jetske Goudswaard die sinds haar pensioen alleen maar drukker zegt te zijn. Wij willen weten waarmee.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Jetske Goudswaard, eerder geplaatst op 6 november 2021.

Toen Jetskes vriendin Renée Brabers haar vroeg mee te werken bij XR Houten wist ze al snel dat het haar hart had. ,,Ik voelde me al langer machteloos en schuldig rondom het klimaat. Wij zijn verantwoordelijk voor wat wij onze kinderen geven. Het koraal verdwijnt, dieren sterven uit en ijskappen smelten. De wereld gaat te gronde. Ik wil dat tij keren. De werkwijze van XR om mensen wakker te schudden, maakt me blij. Ik kijk niet meer toe.”

De opwarming van de aarde gaat sneller dan bedoeld, ingrijpen en verandering is nodig

INGRIJPEN Dat XR-aanhangers een kruispunt bij de tweede kamer in Den Haag platlegden en daarbij opgepakt werden, was vooral een publiciteitsstunt. Zij willen gezien worden in het nieuws en in Houten. Jetske vertelt: ,,XR staat voor eerlijke informatie over het klimaat. De opwarming van de aarde gaat sneller dan bedoeld, ingrijpen en verandering is nodig. XR doet wat nodig is om de CO2 uitstoot te verlagen en wil dat burgers beslissen over het beleid. Onze hoop is 25 procent van de bevolking mee te krijgen bij wat we willen. We willen een burgerberaad vormen dat zich laat informeren door deskundigen en vervolgens de te nemen maatregelen vaststelt. Daarna voert de regering die maatregelen uit. Burgers klagen al banken en pensioenfondsen aan. Kijk maar naar de recentelijke ommezwaai van een pensioenfonds om niet meer te investeren in fossiele industrieën.”

GESPREK Een eerste actie waar Jetske aan meedeed was het Klimaatalarm in Utrecht. Op de eerste maandag van de maand als het alarm af gaat, liggen XR-aanhangers op de grond. ,,Het moet lijken alsof we getroffen zijn door een grote ramp als gevolg van klimaatproblemen. Wij besloten dit ook in Houten te doen. Daarom lagen we maandag 1 november bij het gemeentehuis op de grond.” De eerste keer moest Jetske een drempel over. Ze vroeg zich af of ze niet voor gek lag. ,,Op de grond liggen bleek echter niet zo spannend. Wat me meer raakte was de achteloosheid van voorbijgangers. Ze keken niet eens op van hun telefoons. Hoe moet het goedkomen als mensen het probleem niet erkennen? We willen dat mensen vragen wat we doen en het gesprek aangaan.”

ACTIES De XR-afdeling in Houten is druk met de opstartfase en buigt zich over te organiseren acties. Een idee is winkeliers en marktkooplui te bezoeken en hen aan te moedigen tot Zero Waist boodschappen doen. Klanten mogen daarbij eigen verpakkingsmateriaal meenemen, waardoor minder plastic wordt gebruikt. ,,We willen ouders bij basisscholen aanspreken op hun autogebruik. Kinderen op de fiets naar school brengen is niet alleen milieuvriendelijker, maar ook gezonder. Op middelbare scholen hopen we dat leerlingen via het vak maatschappijleer meer leren over het klimaat en de bestaande problemen. Denk daarbij aan de kledingindustrie.”

Op kleding valt te besparen, door niet achter de mode aan te lopen. Die is slechts bedacht om te verkopen.

MAATREGELEN In de Volkskrant las Jetske dat Nederlanders in 2015 gemiddeld 17,5 kilo kleding per persoon kochten. Bij de productie daarvan wordt 243 kilo CO2 uitgestoten. Dat is vijf ton CO2 voor heel Nederland. Dat is vergelijkbaar met wat vrijkomt bij de verbranding van 2,5 miljard kilo kolen. Bij de productie wordt bovendien 1,7 miljard m3 water gebruikt. Door zes kledingstukken minder te kopen bespaar je 40 kg CO2 per jaar. Als alle Nederlanders dat doen, scheelt dat net zoveel COuitstoot als een auto die 85.000 keer de wereld rond rijdt. ,,Op kleding valt te besparen, door niet achter de mode aan te lopen. Die is slechts bedacht om te verkopen. Koop verantwoord geproduceerde kleding die lang mee gaat, koop tweedehands kleding of pas kleding aan. Andere maatregelen zijn het plaatsen van zonnepanelen en meer te leven als onze ouders. Zij aten minder vlees en producten van eigen land dat paste bij het seizoen. Rijdt minder auto en vlieg minder vaak.”

TERUGBLIK Jetske is in Eindhoven geboren op 22 januari 1950. Ze is de jongste van acht kinderen. Het zusje boven haar had het syndroom van Down. ,,Mijn ouders waren nette ouders. Mijn vader werkte bij de politie en mijn moeder was huisvrouw. Zij was niet bekend met het syndroom van Down. Zij zette een afdeling van de oudervereniging het Zorgenkind op om ouders te steunen. Als kind zag ik haar altijd ouders bezoeken. Als jong kind ging ik mee met vakantiekampen die zij organiseerde. Zij liep altijd keurig in rok, ik zag haar nooit in een broek. Tot op die kampen. Dat moest een hele stap zijn voor haar.” Jetskes moeder was altijd activistisch bezig. Een geestelijke uit de kerk zei haar dat het krijgen van een kind met Down een straf was van God. Dat idee maakte haar zo boos dat zij een lezing schreef en in allerlei seminaries vertelde dat het juist belangrijk was om ouders te steunen. ,,Mijn moeder zette er altijd de schouders onder.” 

PRAKTIJK Sinds 1982 wonen Jetske en haar man Lex in Houten. Omdat het een groeigemeente was, kregen zij de mogelijkheid hier een praktijk te starten voor Lex als huisarts en Jetske als fysiotherapeut. ,,Houten is een prima centraal gelegen woonplaats. Ik ben blij dat de gemeente het woonklimaat groen houdt. Met het geweldige fietsplan zijn auto’s overbodig.” Jetske is inmiddels met pensioen, maar noemt haar leven sindsdien chaotischer. ,,Waar ik vroeger wist wat me iedere dag te wachten stond, sta ik nu ’s ochtends op en bedenk: wat voor dag is het en wat wil ik allemaal doen?”

ACTIEF Op maandag en dinsdag vindt u Jetske in het Doorgeefluik, een gratis kringloop voor minder bedeelden en statushouders. Ze zette met vier andere buurbewoners Gildegaard op. Dat is een initiatief waarbij ze met verschillende buurtbewoners de boomgaard onderhoudt die naast Het Schoolhuijs ligt. ,,In het voorjaar snoeien wij de bomen en in het najaar organiseren wij de Appelplukdag. Dan is iedereen welkom en bouwen we een feestje met drinken en appeltaart.” De appels die over zijn brengen ze naar een appelpers, waarna de plukkers de sap tegen kostprijs kunnen kopen. ,,De gemeente gaf ons geld voor ladders, snoeimaterialen en een picknicktafel. Gemeente Houten denkt mee, want toen ik vroeg of ik naast ons huis een strook met wilde bloemen wilde inzaaien, waren ze enthousiast. Zij plagden een groot stuk gras af en zaaiden die in.” Tenslotte begeleidt Jetske een Syrisch gezin, bestaande uit ouders Rafe en Mirvat en drie kinderen. Ze volgde een cursus tot Taalcoach en geeft taalles aan de ouders en helpt de kinderen met hun schoolwerk.

VOEDSELPAKKETTEN Een mooie actie die indruk maakte of Jetske is die waar Rafe en Mirvat geschokt waren door beelden vanuit Syrië en wilden helpen. ,,De voedselprijzen rijzen daar de pan uit en de infrastructuur ligt in puin. Samen met de Opstandingskerk en met name door de grote inzet van diaken Gerard Engel zetten we een actie op touw om voedselpakketten mogelijk te maken. In totaal werden 45 pakketten samengesteld en uitgedeeld. Gerard liet weten dat hij nooit eerder zo’n grote collecte opbrengst meemaakte in de kerk. De dank vanuit Syrië was te lezen in berichten en te zien op foto’s.” Daarmee besluiten we dit portret, maar we hebben vast nog niet het laatste van Jetske gezien of gehoord.

Irene van Valen

Meer portretten in deze serie:

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Martine Broekema – jongerenwerker bij Enter

Udo Delfgou – voorzitter voetbalvereniging

Christie de Vrij – Fietsen voor mijn eten

Fatima Bouyaziden – wandelcoach van vrouwen

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Eddie Heerings – Loop door Houten

advertentie
advertentie