Martine hoopt op versoepelingen om weer samen te mogen komen met jongeren
Martine hoopt op versoepelingen om weer samen te mogen komen met jongeren Irene van Valen
Houten zijn we samen

Martine Broekema: ,,We hebben positiviteit nodig”

26 december 2021 om 09:29 Mensen

HOUTEN Waar zij zichzelf lief, creatief en een beetje gek noemt, ziet ze vooral dat laatste terug in haar werk als jongerenwerker bij ‘van Houten&co’. Op de tienerzolder in Wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld zei een tiener eens: ,,Je lijkt net als ik een tiener. Het voelt niet alsof je ouder bent.” Al kan Martine Broekema goed meekomen met jongeren, ze is zich vooral bewust van haar voorbeeldfunctie en streng waar nodig.

HOUTEN ZIJN WE SAMEN
Om de week is er op HoutensNieuws.nl een Zaterdagportret te lezen, een serie portretten van mensen die zich inzetten voor Houten. Deze week kunt u online een aantal van de portretten teruglezen onder de titel ‘Houten zijn we samen’.
Vandaag een interview met Martine Broekema, eerder geplaatst op 27 maart 2021.

,,Op de tienerzolder in Schoneveld, waar een bank en tafel met stoelen staan, leer ik groep zeven- en achters goed kennen. Het is daar kleinschalig. We eten en drinken er samen en ontmoeten elkaar rondom verschillende thema’s. De tienerzolder is helaas gesloten door corona, maar start vanaf volgende week weer. Het tienercafé in jongerencentrum Enter is voor jongeren tot en met 15 en wel open.” Ook zet Martine zich in voor sportactiviteiten in de wijk in Houten Zuid. Dit doet zij samen met Maurice Thijssen, jongerenwerker in Houten Noord. Hij is als rugbycoach goed in het samenstellen en leiden van sportactiviteiten. ,,Door corona vallen veel binnensportactiviteiten weg, maar wat binnen niet mag, doen we nu buiten van dinsdag tot en met vrijdag in de vier wijken waar we Houten verdeeld hebben. Normaal sporten we in de sporthal bij Klavertje Vier, waar we niet afhankelijk zijn van het weer. Gelukkig valt het weer over het algemeen mee en blijven we door beweging positief aanwezig in de wijk. Dat vind ik heerlijk, want ik ben graag overal en nergens aanwezig.” Martine laat ook graag haar gezicht zien op scholen, zodat men haar en het jongerenwerk leert kennen. Daarmee hoopt ze de drempel om aan te sluiten te verlagen.

UITDAGINGEN Martine geniet van de afwisseling in haar werk. Ze maakt steeds kennis met nieuwe jongeren, wat tegelijkertijd ook lastig is. ,,Soms blijft een jongere, die naar de middelbare school gaat, ineens weg. Ik wil daarom benadrukken dat we er zijn voor jongeren tot 23 jaar.” Martine houdt van tieners omdat ze open, eerlijk en chaotisch zijn. ,,Als ik het programma voor mezelf gestructureerd heb, kan ik van hun chaos genieten. In mijn werk met hen en hoe langer we met elkaar optrekken, leren alle tieners dat ze goed zijn zoals ze zijn en vooral zichzelf mogen zijn. Dat gedachtengoed stimuleren ze bij elkaar, wat al begint met een begroeting bij binnenkomst. Dat gaat lang niet altijd automatisch.” Naast plezier kent Martine ook uitdagingen. Ze vindt het lastige van haar werk, dat het vooral geven is en mist daarin soms wederkerigheid. ,,Waar ik altijd interesse in de jongeren stel en vraag hoe het met ze gaat, vragen ze dat niet andersom aan mij. Dat maken de stagiaires van de Maatschappelijk stage weer goed. In contact met hen ervaar ik die wederkerigheid wel.”

We zien meer problemen bij jongeren boven de vijftien.

PROBLEMEN ,,Door de media en in contact met leerkrachten, ouders, het sociaal team en van jongeren zelf horen we van meer depressies en eetproblemen onder jongeren. We zien niet altijd waar en of er problemen zijn, want we missen contact met hen. Wel weten we dat zij hun sociale contacten en het sporten missen. Sommigen van hen zoeken die contacten wel op, veel anderen keren zich echter naar binnen en Netflixen veel. Ik denk niet dat het goed is zoveel achter het beeldscherm te zitten naast de online lessen die zij al volgen. Daarom nodig ik jongeren uit mee te sporten in de wijk of kom in ieder geval kijken.” Als Martine hoort van problemen in de thuissituatie of rondom de eindexamens, probeert ze te ontdekken wat nodig is en hoe zij kan helpen. Altijd blijft haar eerste advies om naar buiten te gaan en te bewegen. Zo nodig helpt ze jongen in samenwerking met het sociaal team om professionele hulp te zoeken. Zelf ziet Martine niet veel tieners met ernstige problemen. ,,We zien meer problemen bij jongeren boven de vijftien. Tieners zijn vrij flexibel en eenmaal samen delen ze hun verhalen wel. Samen zijn is daarom belangrijk om de gedachten te verzetten.” Voor jongeren die extra ondersteuning nodig hebben is Join Us opgericht met als doel jongeren weerbaarder maken. In twee leeftijdsgroepen komen jongeren bij elkaar. Er is een groep voor 12 tot 18 jarigen en een groep voor 18 tot 25 jarigen. Ondanks de coronacrisis mogen zij fysiek samenkomen. ,,Ik nodig hen uit om niet binnen te blijven, maar mee te praten over onderwerpen als: hoe maak je vrienden? Hoe ga je ermee om als je buiten de boot valt?” Boven alles hoopt Martine op verbeteringen van de situatie en dat het niet nog veel langer duurt voordat activiteiten opgepakt kunnen worden en feesten georganiseerd mogen worden. ,,We hebben positiviteit nodig.”

Wat ik dan mooi vindt, is dat zo’n jongere gewoonweg meegenomen wordt in de groep.

SAMENWERKING Martine ervaart korte lijnen tussen verschillende Houtense organisaties en ‘van Houten&co’. ,,Leerkrachten kennen ons en melden het als een kind, dat het spannend vindt, bij ons komt. Daarmee uiten zij hun zorg. Wat ik dan mooi vindt, is dat zo’n jongere gewoonweg meegenomen wordt in de groep.” Een mooie samenwerking met scholen vond Martine het project ‘Je mag er zijn’. Dat werd ingezet waar de groepsdynamiek niet goed was. Martine was vier dagen aanwezig in de klas en bekeek samen met de leerkracht wat er speelde en wat gevraagd werd. Iedere leerling kreeg een Ik-boekje waarin onder andere positieve eigenschappen van zichzelf en anderen uitgewerkt werden zoals zij zelf wilden. Belangrijk was dat het hielp in herstel van de dynamiek door te leren van elkaar en vervolgens verandering inzette. Een leuk gevolg was dat sommige tieners bij Enter aanklopten. 

Enter werkt samen met Stichting 4 en 5 mei Comité Houten en organiseerde samen Project Vrijkaartje, waarbij leerlingen uit groep acht nadachten over de betekenis van vrijheid en onvrijheid. Daarop volgde een creatieve invulling in het beschilderen van pyramides die op het plein in het Oude Dorp werden geplaatst.

STAGE Martine is 39 jaar oud, getrouwd met Anton en heeft twee dochters en een zoon. Zij zijn 9, 6 en 4 jaar oud. Toen ze zelf één was verhuisden haar ouders naar Houten. ,,Dat ik hier nog woon, heeft te maken met het feit dat mijn familie, vrienden, collega’s en mensen uit de kerk hier wonen. Of ik in Houten blijf wonen is onzeker, want mijn man rondde zijn studie theologie af en is beroepbaar als predikant.” Op 1 april aanstaande werkt Martine 18 jaar als jongerenwerker bij welzijnsorganisatie ‘van Houten&co’. Ze trekt vooral op met tieners van 10-15 jaar uit Houten Zuid. ,,Ik wilde altijd al iets met mensen doen en koos daarom de opleiding tot verzorgende IG. Die maakte ik niet af, want ik ontdekte dat mijn hart bij jongeren ligt.” Martine stapte over op de opleiding Sociaal Cultureel Werk, waarvoor ze twee jaar stage liep bij Chipolata, nu Jongerencentrum Enter en werkt er nu nog.

ZELFZORG Martine moest zelf ook leren om zichzelf te zijn en eerst voor zichzelf te zorgen. ,,Alleen dan kan ik er voor anderen zijn. Als verzorgende en moeder was ik gewend altijd te zorgen. Maar ik moest leren in mijn gekte en drukte zelf tot rust te komen. Dat leerde ik in het luisteren naar muziek en door te wandelen. Ik ben een paar jaar geleden een paar dagen alleen naar Terschelling gegaan. Dat kon omdat ik wist dat het thuis goed was geregeld. Het voelde goed om te doen waar ik zin in had en geen rekening te houden met anderen. Het was een stukje zelfzorg dat ik nodig had.”

Door Irene van Valen

Meer portretten in deze serie: 

Guido Tettelaar – Krachtfabriek en community coach

Udo Delfgou – voorzitter voetbalvereniging

Christie de Vrij – Fietsen voor mijn eten

Fatima Bouyaziden – wandelcoach van vrouwen

Henk Vernooij – super vrijwilliger

Yvonne van Doorn – landwinkel de Lindeboom

Eddie Heerings – Loop door Houten

Jetske Goudswaard – Extinction Rebellion

advertentie
advertentie