Mirjam tijdens een les.
Mirjam tijdens een les. Annelien Nijland
vrijwillger in beeld

Mirjam Kuiper houdt de wacht voor een leefbare planeet

Mensen

Naam: Mirjam Kuiper

leeftijd: 53 jaar

Woont in Houten

In het dagelijks leven: runt de praktijk ‘Dansend leren’

Vrijwilligerswerk: zwerfvuil plogger en Instagram specialist voor de Klimaatwakers

Mirjam Kuiper is van zichzelf een bezige bij en als je met haar praat moet je snel schakelen om haar bij te houden. Het zijn juist de eigenschappen  die haar bij het vrijwilligerswerk en haar praktijk goed van pas komen. Mirjam, die oorspronkelijk docent is, vindt kinderen, dieren en de natuur belangrijk. Ze maken haar vrolijk en blij.

 ,,Dat is de reden dat ik mij heb aangemeld om de Instagram berichte te gaan plaatsen voor de in mijn ogen noodzakelijke Klimaatwakers. Tijdens mijn pubertijd was ik al bezig met het klimaat, toen was de zure regen een issue. Maar ik ging bijvoorbeeld ook met mijn button op demonstreren tegen ‘de bom’. De Klimaatwakers houden de wacht voor een leefbare planeet. Dit is al 32 weken, de tijd dat het kabinet aan het formeren is, aan de gang. De Klimaatwakers zijn namelijk bang dat er gedurende deze formatie qua klimaat steeds meer water bij de wijn gedaan wordt. En toen men mij vroeg om mij ook in te zetten voor de goede zaak, gaf ik aan ‘goed te zijn op Instagram’ en dat is wat ik nu doe. Regelmatig berichten plaatsen op Instagram voor het klimaat. 

Ik vind het belangrijk dat er ook nog een beetje natuur over blijft voor de kinderen die ik dagelijks tijdens mijn creatieve lessen tegen kom. Ik speelde als kind altijd graag buiten, ik gebruik tijdens mijn lessen dan ook het buitenzijn, afbeeldingen van dieren en kleuren. Vooral voor kinderen die het moeilijk vinden om zich lang te concentreren of juist op ‘een andere manier’ leren werkt dit goed. Daar is dansend leren ook een onderdeel van. Bewegen en leren is super! Mijn zoon, inmiddels ook docent en zeer betrokken bij het milieu priemde laatst met zijn vinger in mijn richting en zei op strenge toon: ,, Jij hebt er aan meegewerkt aan de vervuiling van het klimaat!” En in eerste instantie voelde ik mij schuldig, maar toen ik er over nadacht, heb ik ooit hetzelfde tegen mijn ouders gezegd. Want wie wilde als kind niet later de wereld gaan verbeteren? Met de inspanningen rond Instagram voeg ik daad bij mijn woord vind ik. En ik wandel nu eenmaal graag, hoe eenvoudig is het om tijdens dat wandelen het zwerfafval dat je tegenkomt in een zakje te doen en mee te nemen? Nee van een rondje ploggen worden we allemaal een beetje beter....”

Dansend leren

door Rina Knopper

advertentie
advertentie