Akar van der Heul
Akar van der Heul Arnold van der Heul

Winst na hele moeilijke tijd

20 september 2021 om 16:00 Mensen

Ziekte, liefde, hard werken en groot geluk

HOUTEN Akar van der Heul won op 10 september het clubkampioenschap bij HTTC, de Houtense tafeltennisvereniging. Achter deze overwinning gaat een heel verhaal schuil. Een verhaal over een moeizame start, flinke tegenslagen, maar ook een verhaal over liefde, hard werken en uiteindelijk groot geluk. 

door Agnes Corbeij

Akar werd geboren in Thailand en samen met zijn broer geadopteerd door Nederlandse ouders. Zijn vader Arnold vertelt: ,,Akar heeft een lichte beperking en is werkzaam als kok.” 

Akar heeft een indrukwekkend cv en werkte onder meer in de catering bij Houtens Erf, restaurant Coco Pazzo in Houten en het restaurant van het Van der Valk hotel in Houten. Sinds afgelopen voorjaar is Akar werkzaam in de keuken bij restaurant Miro op het Oude Dorp in Houten.

LEUKEMIE In 2017 ging het heel erg mis met de gezondheid van Akar. ,,Hij had leukemie. Hij werd behandeld in Amersfoort, kreeg chemokuren en kreeg uiteindelijk zijn eigen stamcellen terug. Vier maand later kwam de kanker helaas terug. Toen zijn we naar het UMC in Utrecht gegaan.” Daar bleek dat Akar een donor nodig had. 

,,Dat is lastig, aangezien de donor een Aziatische achtergrond nodig had. Vaak is een broer of zus een match voor de stamcellen. Daarom zijn we op zoek gegaan naar de biologische familie van Akar.” Voor die zoektocht werd het programma Spoorloos ingeschakeld. In september 2018 was bij de KRO/NCRV te zien hoe Akar zijn familie in de armen sloot.  

FAMILIE Voor de donatie van stamcellen was deze ontmoeting niet meer nodig, er was inmiddels toch in Nederland een donor gevonden. Maar Akar was los daarvan uiteraard heel blij zijn familie in de armen te kunnen sluiten. Arnold: ,,Er is nog steeds contact, al is de taal een grote barrière.”

Al voor de uitzending, begin juli 2018, kreeg Akar de donorcellen. ,,Na een heel lang ziekenhuistraject met bijwerkingen en een flinke optater voor nieren en lever werd het beter.” Akar herstelde en kon weer meedoen aan het maatschappelijk leven. 

OVERWINNING Zo ook bij de tafeltennisvereniging. Daar speelt Akar sinds zijn 13e. Op 10 september won hij de clubkampioenschappen en dat was een belangrijk moment voor hem. Arnold: ,,Het is een overwinning, een positief moment na een lange periode van ziekte en tegenslag.”

Akar is nog altijd herstellende, zijn opleiding tot kok heeft hij moeten onderbreken wegens zijn ziekte, maar hij werkt met veel plezier bij Miro. ,,Weliswaar nog maar 3 dagdelen per week maar naarmate hij meer aankan qua belasting, volgt uitbreiding naar 4 of 5 dagen per week.”





advertentie
advertentie