Yolande in haar yoga kleding in haar studio, ze is blij dat ze open mag.
Yolande in haar yoga kleding in haar studio, ze is blij dat ze open mag. Irene van Valen

Online yogalessen in Houten tijdens corona werkte goed

20 juni 2021 om 16:30 Mensen

HOUTEN Ze stond op het punt haar yogastudio te openen om die direct weer te moeten sluiten door de coronamaatregelen in mei 2020. Toen ze in juli opende had ze direct volle lessen. Na de tweede lockdown leek men voorzichtiger en duurde het een paar weken voordat ze hetzelfde bereikte. Yolande Janssen-Strooband, yogadocente en eigenaar van Festina Lente Yoga vertelde over de coronacrisis en hoe zij ermee omging.

door Irene van Valen

Bij de start van de lockdown besloot Yolande online lessen te geven. Haar man, werkzaam in de IT, hielp haar daarbij, want hij wilde dat het kwaliteitsopnames werden. Na het geven van een online proefmeditatie konden leden feedback geven. Yolande vertelde: ,,Men was hoe dan ook blij, want de lessen gingen door. Mijn man was kritischer, daarom kochten we een foto/videocamera, statieven en videolampen. Vervolgens gaf ik een aantal online lessen per week.” De kosten die Yolande besteedde aan de apparatuur was eigenlijk bedoeld voor haar studio. Een schoenenkast en omkleedruimte moeten nu wachten.

AANPASSEN ,,Het online lesgeven was wennen, maar ik ga ermee door. Die lessen bereid ik anders voor, want ik leg iedere beweging volledig uit. Dat doe ik bij normale lessen niet, omdat ik dan zie wie extra begeleiding nodig heeft en wie niet. Bij online lessen mis ik die non-verbale communicatie. Ik zie niet of mensen moe zijn, ik kan niet helpen bij het verkeerd uitvoeren van een oefening en ik voel niet aan waar ieders grens ligt.” Na onlinelessen volgden altijd veel reacties. Wat Yolande bij de online lessen grappig vond, was dat bij haar leden soms een kat of familielid door het beeld liep. Een bijzondere reactie was die waarin een moeder vertelde dat haar kind beter in slaap viel door het horen van Yolande’s stem.

GEMEENTE Bij de versoepelingen na de tweede lockdown begreep Yolande niet dat zij geen groepslessen mocht geven, terwijl men wel mocht fitnessen. ,,Bij yoga ligt iedereen op één plek, terwijl bij fitness iedereen heen en weer loopt tussen apparaten. Ik stuurde daarom een mail naar de gemeente en sprak met Sportpunt Houten, waarin ik mijn onbegrip uitte. Ik kreeg vervolgens toestemming om te openen met inachtneming van maatregelen als een gescheiden in- en uitgang en goede ventilatie. In omringende gemeenten zijn yogascholen nog dicht.”

WELZIJN Wat Yolande betreft wordt yoga onterecht onder sport genoemd. Bij sporten gaat het om het oefenen van de fysieke gesteldheid, terwijl het bij yoga ook om mentale welzijn gaat. Hoewel leden lichamelijk sterker en leniger worden, is yoga vooral bedoeld om te ontspannen en tot jezelf te komen. ,,Het heeft niets met religie te maken, behalve het geloof in jezelf”, legt Yolande uit. Yoga kent verschillende vormen. Vinyasa yoga is behoorlijk pittig maar nog altijd bedoeld om in je lichaam te landen en een moment voor jezelf te vinden. Yoga geeft het immuunsysteem een impuls en draagt positief bij aan het welzijn. Dat bewees zich tijdens de coronacrisis, want leden gaven aan yoga nodig te hebben als moment voor zichzelf, om te ontspannen en sommigen gaven aan dat het hen door de crisis heen hielp.

VERLEDEN Yolande’s yoga avontuur startte met het volgen van zwangerschapsyoga, waarna ze lessen bleef volgen. ,,Ik werkte bij ABN-AMRO, waar ik moeite kreeg met de bedrijfscultuur. Ik kreeg ook een burn-out en wilde niet nog een reorganisatie meemaken. Ondertussen groeide mijn plezier en interesse in yoga en volgde ik een opleiding tot yogadocent. Ik combineerde dit met mijn werk bij de bank, tot ik besefte dat ik yoga zoveel fijner vond. Ik werkte tijdelijk als zelfstandig financieel adviseur, maar stopte ook daar mee. Deze carrière verandering bleek anderen te inspireren, zij volgden mijn voorbeeld. Dat ik die invloed had wist ik niet.” Yolande startte met yogalessen buiten. Tot mensen haar vroegen om binnen lessen te geven. Daarvoor huurde ze achtereenvolgens op verschillende locaties een ruimte. Daar was altijd wat: het was onrustig, niet schoon, te koud of te warm. ,,Ik droomde van een eigen plek tot de eigenaren van The Dome me vroegen een ruimte bij hen te huren. Dat durfde ik aan omdat ik zag dat leden door alles heen trouw bleven.

DANKBAAR Die trouw zette door tijdens de coronacrisis. Hierbij uit Yolande grote dank aan haar gezin, ouders en schoonouders die een steentje bijdroegen in deze tijd. Ze kreeg van leden hartverwarmende kaarten, bloemen en mensen bezochten haar op afstand. Daarbij leende ze spullen uit voor thuisgebruik en bestelde materiaal die leden wilden kopen. Zo bleef, naast de online lessen, de verbinding met haar leden. Ongeveer 80 procent van haar leden volgde online lessen. ,,Van de mensen die opzegden zijn inmiddels velen terug. Ik ben blij dat ik financieel staande bleef en dat de yogastudio weer volop draait.”

advertentie
advertentie