Tess en Tippy met een onverwoestbare knooptouw, vlechttouw en snuffelmat
Tess en Tippy met een onverwoestbare knooptouw, vlechttouw en snuffelmat Irene van Valen

Houtense jonge zakenvrouw Tess maakt stevige hondenspeeltjes

24 mei 2021 om 08:52 Mensen

HOUTEN De tienjarige Tess Hommelberg maakt van fleece stof stevige speeltjes voor honden. Niet alleen haar eigen eenjarige Cockapoo met de naam Tippy, maar ook honden in de buurt hebben inmiddels een niet-te-slopen speeltje van haar hand. Klanten komen terug voor een extra speeltje of doen een ander een speeltje cadeau.

Irene van Valen

Tess maakt knooptouwen, vlechttouwen en snuffelmatten. Een knooptouw is een heel stevig en strak geknoopt rond speeltje tussen de 20 en 32 centimeter lang en zo’n drie tot vijf centimeter breed. Aan het eind zitten losse flapjes fleece stof. Vlechttouwen zijn langer en wat slapper. Ze zijn leverbaar met of zonder een bal of handvat en geschikt om samen mee te spelen, waarbij de hond en het baasje ieder een uiteinde vasthouden. Snuffelmatten zijn rond of vierkant en geschikt om brokjes in te verstoppen. Ze zijn tussen de 20X20 centimeter tot 65x45 centimeter groot. Daarbij zijn repen fleece zo geknoopt dat ze een matje vormen. Bij alles geldt dat de grootte van het speeltje afhankelijk is van de grootte van de hond. Op het Instagramaccount tess_en_tippy kunt u de speeltjes zien. Tess levert de bestellingen graag zelf af. ,,Ik vind het leuk om de honden te zien. Ik hou dieren.”

(Tekst loopt door onder de video)


ONTSTAAN Nadat Tess’ moeder, Terry Hommelberg- Hoogsteder, een filmpje zag over het zelf maken van hondenspeeltjes, besloot Tess zo’n speeltje te maken. ,,We hadden Tippy nog niet, maar ik maakte al een speeltje voor hem. Daarna maakte ik er meer en verkocht die op Koningsdag bij ons voor op de stoep. Het waren vooral de honden van buren die zelf een speeltje uitkozen. Een buurman wilde geen speeltje kopen, omdat zijn hond alles altijd kapot maakt. Toch probeerde hij een van mijn speeltjes. Die bleef heel. Dat was een goede test”, klonk Tess trots. Dankzij een buurvrouw kreeg Tess een kraam bij BonAppetito waar ze speeltjes verkocht en ze stuurde er een naar Obi, de hond van Renate Gerschtanowitz-Verbaan, die bekend is op Instagram. ,,Renate deelde in een Instagram post mijn speeltje. Daarna kreeg ik 50 nieuwe volgers. Ik volg veel accounts van honden.”

BLAREN De eerste investering werd gedaan door Terry. Zij kocht voor €50,- fleece stof. Nadat Tess alle speeltjes verkocht, betaalde ze dat bedrag terug en betaalt ze zelf al het materiaal. ,,Ik bestel altijd zoveel dat ik de verzendkosten niet hoef te betalen. Ook varieer ik in kleuren.” De fleece wordt gekocht in lappen van een paar meter, die thuis in repen worden geknipt. ,,Dat knippen doe ik, want het is nogal zwaar werk”, zegt Terry. ,,Ik heb er wel eens blaren van gekregen. Fleece is namelijk stug en niet te scheuren als stof. Iedere millimeter wordt geknipt.”

GENIETEN Tippy kwam een jaar geleden in gezin Hommelberg. Terry groeide met een hond op en gunde haar twee dochters diezelfde ervaring. Alleen de vader des huizes moest overtuigd worden en mocht daarom de naam kiezen. Bij het ophalen van Tippy gaf Tess de fokker een speeltje voor de moeder van Tippy. Uiteindelijk bestelde die fokker twintig speeltjes. ,,Daar ben ik ongeveer drie weken mee bezig geweest en nam het werk mee op vakantie. Ik kreeg er blaren van, want het straktrekken van de stof schuurt mijn handen.” Nu spreidt Tess het werk beter en maakt twee tot drie speeltjes per week. Het kost ongeveer een half uur om een speeltje te maken. Dat doet ze veelal tijdens het televisiekijken. ,,Meestal vind ik het echt leuk om te doen, soms stop ik er even mee. Ik vind het nog leuker als Tippy erbij komt liggen op de bank. Soms valt hij in slaap. Dat hij op zondagochtend tussen mij en mijn zusje in komt liggen als we samen met de iPads op de bank zitten, vindt ik fijn. Tippy is speels, lief en luistert goed. Hij kan druk zijn en ook rustig”, vertelt Tess. Bij het laten zien van haar speeltjes is Tippy er direct bij.

Tess en Tippy spelen met een vlechttouw
advertentie
advertentie