Richard gaat graag naar buiten. Daar zijn mensen, daar maakt hij contact.
Richard gaat graag naar buiten. Daar zijn mensen, daar maakt hij contact. Irene van Valen

Laatste Kettinggesprek met Richard Roest: ,,Ik wil mensen verbinden"

1 maart 2020 om 11:12 Mensen

HOUTEN ,,Op 1 januari stopte ik met klussen. We wonen nu vier maanden in Houten en werkten daarom vooral aan ons huis, in de tuin en probeerden contacten te leggen met de buren. Nu is het tijd naar buiten te gaan, om te verbinden en nieuwe initiatieven te bedenken", zegt de 44-jarige Richard Roest, predikant van de Lichtboog. Hij brengt graag mensen samen.

[door Irene van Valen

Je woont nog maar kort in Houten, wat vind je ervan? Er wonen hier keiveel mensen. Houten is een wijkgerichte gemeente en is goed opgebouwd. Mensen leven goed samen. Als predikant van de Lichtboog kom ik overal bekenden tegen. Er wonen hier veel gezinnen. Ik vind mensen boeiend en verrassend. Daarnaast ben ik nieuwsgierig. Ik ontdekte bijvoorbeeld de Grote Geer, zocht uit wat daar te doen is en ontdekte dat er een Gezinshuis komt. Dat vind ik een prachtig initiatief. Daarom bezoek ik de kennismakingsavond op 24 maart en denk er aan vrijwilliger te worden. Ik geloof dat wij mensen elkaar nodig hebben. Daarin is kwetsbaarheid een kracht. Ik vraag me wel eens af: naast wie sta jij in zijn of haar kwetsbaarheid?

Bij wie stond jij naast iemand in zijn kwetsbaarheid? Het begon op 2 januari bij de supermarkt. Ik besloot een onbekende man, hij liep vlak bij me, een gelukkig nieuw jaar te wensen. Dat leidde tot een gesprek bij een kop koffie. De man bleek een ex-gedetineerde te zijn en woonde vlak bij ons. We ontmoetten elkaar vaker. Daardoor ontdekte ik dat hij ondanks het leven in vrijheid, leefde als gevangene. Hij kwam amper buiten en voelde zich alleen veilig met de deur op slot. Daarbij voelde hij zich compleet overbodig en nutteloos. Hij wilde niet verder leven. Ik beleefde een teder moment toen hij mij in zijn verdriet toeliet en ik hem in de armen mocht nemen. Ik zei hem dat ik hier was als vriend en dat hij meetelde. Hij geloofde het niet. Uiteindelijk is hij overleden aan een overdosis.

Dat brengt me bij de vraag van Mariette Woudenberg: Wat kunnen we volgens jou doen om meer contact met elkaar te krijgen? Ga samen eten, nodig buren uit. Fiets samen naar school als jij je kind wegbrengt, maak dat praatje op het schoolplein. Het voorjaar komt er aan. Het seizoen waarin we meer naar buiten gaan en elkaar meer zien. Na een zware en intensieve dag, waarin ik heel vroeg op stap moest, veel afspraken had en laat thuis kwam, zag ik een buurman bij de trampoline in onze straat. Zijn kind sprong er op. Ik besloot bewust een praatje te maken, hoe moe ik me ook voelde en hoe graag ik naar binnen wilde. Op die manier contact maken is niet moeilijk. Het gaat om de eerste stap.

Is dit jouw roeping? Ik vind gastvrijheid belangrijk en wil groei stimuleren. Mensen hebben elkaar daarbij nodig. Ik hou van kleine gemeenschappen waarbij ieder in het eigen tempo, in de eigen taal en zonder verplichting, zichzelf, de ander en God kan ontdekken. Ik wil plekken creëren waar iedereen aan de start begint. Ik ben predikant en overtuigd van mijn geloof, maar ik zal het nooit aan een ander opdringen. Men mag mij zelfs bevragen. Ik durf toe te geven dat ik zeker niet alles weet. Maar samen op ontdekking gaan en elkaar daarin helpen, dat is waar ik voor leef, dat is mijn roeping.

Wilde je altijd al predikant worden?  Nee, ik wilde autospuiter worden of voor de klas staan. Tot ik in militaire dienst moest. Ik ben gelovig opgevoed, maar maakte tijdens mijn diensttijd mijn eigen keus. Ik ontdekte dat ik plezier had in het contact met mensen en hoe zij God zien. Na die periode besloot ik theologie te gaan studeren. Dat was een uitdaging want ik ben geen echte student. Ik ging voor zesje op het HAVO. Tijdens het HBO ontdekte ik hoe leuk lezen is en ben er nooit mee gestopt. Ik lees nu vijf boeken tegelijk. Een boek van Dirk de Wachter die de samenleving ontrafelt en zich afvraagt of alles wel leuk moet zijn. Een ander boek gaat over leiderschap en wat er gebeurt met mensen bij verandering. Heel anders is een leuk boek over millennials. Zij zijn geboren met de smartphone, hebben een hoog burn-out en buitenkant gehalte, willen authentiek zijn en verbinden enorm met elkaar. Het boek vergroot het begrip voor de jeugd, een heerlijke groep mensen.

EINDE KETTING Met dit interview nemen we afscheid van het Kettinggespek waarin 23 Houtenaren meer van zichzelf lieten zien. Over twee weken start een nieuwe rubriek.

advertentie
advertentie