Tijdens de kermis op Het Rond in oktober vorig jaar ontstonden rellen
Tijdens de kermis op Het Rond in oktober vorig jaar ontstonden rellen Archief BDUMedia/Koen Laureij

Cameratoezicht bij kermis die vanaf vrijdag in Houten is

21 maart 2023 om 11:10 Maatschappelijk

HOUTEN Tijdens de kermis in Houten, van 24 tot en met 29 maart, zullen op Het Rond en in de nabijheid van Het Kant in totaal drie camera’s worden geplaatst. Deze maatregel wordt preventief genomen om herhaling van de ongeregeldheden die plaatsvonden tijdens de kermis van oktober jl. te voorkomen. Dit besluit heeft burgemeester Gilbert Isabella genomen in overleg met de lokale driehoek. (burgemeester, politie en officier van justitie).

door Annette Stolk – de Vries 

Op zondagavond 23 oktober 2022 liep het tijdens de kermis in Houten helemaal uit de hand. Een groep van 75 à 100 jongeren, in de leeftijd van 12 tot 17 jaar, stak zwaar vuurwerk af en gooiden met stenen naar de politie. Met de inzet van politie te paard en surveillancehonden lukte het de politie aan het einde van die avond de rust terug te laten keren in het gebied rondom de kermis en Het Rond. De exploitant van de kermis had toen zelf al besloten de kermis eerder te sluiten. Ook de dagen ernaar bleef het onrustig op de kermis en sloot de kermis vroeger dan gebruikelijk.

PREVENTIEF 

Om herhaling van de gebeurtenissen van destijds te voorkomen heeft burgemeester Isabella nu besloten tot het preventief inzetten van cameratoezicht. “Het doel is om de openbare orde te handhaven, indien er concrete aanleiding bestaat te vermoeden dat de gegevens noodzakelijk zijn voor de opsporing van een strafbaar feit. De beelden die worden gemaakt zullen alleen worden bekeken als er calamiteiten en/of incidenten hebben plaatsgevonden. De beelden kunnen achteraf gebruikt worden voor incidentenanalyse en mogelijk gebruikt worden voor bewijsvoering.” De opgenomen beelden zullen maximaal 28 dagen worden bewaard.

BEVOEGD 

Op grond van artikel 151c van de Gemeentewet en artikel 2:77 Algemene plaatselijke vordering is de burgemeester bevoegd tot het plaatsen van de camera’s voor een bepaalde duur met het oog op de handhaving van de openbare orde.

advertentie
advertentie