VIDEO - LEADER: Van Koffiedik tot knolselderij

30 dec, 09:09 Maatschappelijk
Leader, Fungi Factory - via Maike van der Maat
Afbeelding

BUNNIK Kalk, houtzaagsel, graankorrels en schimmel. Doe dat in een zak en hang die in een container - en voor je het weet heb je heerlijke oesterzwammen. Op de grens met Bunnik kweekt Fungi Factory op deze wijze oesterzwammen. Maar wat moet je met het restproduct? Dat wordt met hulp van een Leader subsidie onderzocht.

Fungi Factory laat samen met de Universiteit Utrecht, de Koningshof, een aantal lokale boeren en basis- en middelbare scholen in Utrecht zien dat er andere manieren zijn om naar afval te kijken. Ze onderzoeken welke gewassen goed groeien op koffiedik dat gebruikt is om oesterzwammen op te kweken. Ze gebruiken deze kennis om groente te kweken en maken het toegankelijk voor een groter publiek.

DROOM De droom ziet er als volgt uit: stel je een oesterzwammenkwekerij aan de rand van de stad voor. Koffiedik uit de stad wordt hierheen gebracht en verwerkt tot oesterzwammen. Nadat de oesterzwammen zijn geoogst wordt het substraat afgevoerd naar boerderijen op het platteland. De boeren weten precies onder welke groenten ze he..