Ondervoeding bij ouderen is een probleem
Ondervoeding bij ouderen is een probleem Pixabay - Sabine van Erp

Ondervoeding bij ouderen thuis in het vizier

28 augustus 2021 om 15:06 Maatschappelijk

HOUTEN Gezonde voeding heeft de aandacht, ook in de gemeente Houten. Het Leefstijlakkoord ‘Healthy Houten’ getuigt er van; veel organisaties werken eraan mee om mensen te helpen gezonde keuzes te maken door te letten op wat ze eten en te stimuleren dat we met elkaar meer gaan bewegen.

Bij gezonde voeding denken we al gauw aan minder zout, minder vet, meer groente. Voor ouderen betekent het echter ook dat er voldoende eiwitten in de dagelijkse maaltijden zit. Bij het ouder worden lever je in aan spierkracht en -volume. Het op peil houden van spierkracht vraagt om goede voeding en voldoende beweging, en eiwitten zijn nodig voor de spieropbouw.

BEWUSTZIJN Zorg in Houten heeft gesignaleerd dat bij alle aandacht die het Leefstijlakkoord heeft voor gezond eten de specifieke behoeften voor ouderen niet vergeten mogen worden. Niet alleen vraagt het om bewustzijn bij zorgverleners en mantelzorgers dat er een groep ouderen is waar extra aandacht aan voeding gegeven zou mogen worden en als er sprake is van ondervoeding vraagt het om samenwerking.

Ondervoeding is veel complexer dan enkel te weinig eten. Er kunnen veel factoren een rol spelen. Denk aan een slecht gebit, aan eenzaamheid (samen eten verhoogt de trek!), minder eetlust door onderliggende ziekten, simpelweg vergeten om te eten en problemen bij het boodschappen doen. Het kan leiden tot een vicieuze cirkel, want gewichtsverlies en krachtsverlies maken de gang naar de winkel alleen maar lastiger. En zo kan een verminderde eetlust leiden tot een aanslag op de zelfstandigheid.

ONDERVOEDING Voor Zorg in Houten is het reden om door middel van scholing en een steviger samenwerking tussen huisartsen, praktijkondersteuners, diëtisten en fysiotherapeuten het probleem van ondervoeding zichtbaarder te maken en met elkaar te communiceren. Ook wijkverpleegkundigen, welzijnsconsulenten en Sociaal Team worden betrokken om te signaleren als ondervoeding dreigt, ondersteuning te bieden bij het bereiden van de maaltijden en andere belemmeringen gezamenlijk te behartigen.

Voor ouderen die zelf hiermee aan de slag willen heeft de landelijke stuurgroep Ondervoeding een website gelanceerd: www.goedgevoedouderworden.nl. Hier zijn naast veel informatie over gezonde voeding onder meer tests, allerhande tips en recepten te vinden. Omdat lekker en gezond eten heel plezierig kan zijn.

advertentie
advertentie