Bright Richards
Bright Richards New Dutch connections

75 jaar vrijheid: The Bright Side of Life

5 oktober 2020 om 16:33 Maatschappelijk

HOUTEN Na twee keer uitstel vanwege corona kon op donderdag 1 oktober de voorstelling The Bright Side of Life van New Dutch Connections eindelijk doorgang vinden. Deze voorstelling werd gemaakt vanwege 75 jaar vrijheid.

Verschillende Houtense organisaties die optrekken met mensen die buiten Nederland zijn geboren, voor oorlog gevlucht zijn, een verblijfstatus hebben gekregen en nu hier in Houten wonen, hebben met elkaar nagedacht over een activiteit die past binnen het thema van het 4&5 mei comité Vrijheid verbindt. Deels ging de avond over oorlog ging het - een afschuwelijke situatie waar wij 75 jaar geleden van bevrijd zijn maar die de wereld nog niet uit is. Maar het ging ook over dromen.

Bright O. Richards vertelde op indrukwekkende en humorvolle wijze zijn levensverhaal. Lichtbeelden op de achtergrond en accordeonmuziek en zang ondersteunen zijn verhaal. Beginnend met een klein lichtje en het verhaal van zijn geboorte, is hij uitgegroeid tot een bekende Liberiaan. Een oorlog die begint; je wilt er niets mee te maken hebben, maar je ontkomt er niet aan. Kinderen tot soldaat gemaakt die meedogenloos handelen. Vluchten, alles wat je lief is achterlaten en op een plek waar je toevallig terecht komt, helemaal opnieuw beginnen. Hoe doe je dat? Steeds die vragen: waar kom je vandaan, waarom ben je hier? De mallemolen van onze bureaucratie en het eindeloze wachten en niets mogen doen.
Tot iemand vraagt: ,,Wat is je droom?” En er weer licht komt.

,,Daar waar het goed met je gaat is je thuis”

De avond ging over verbinden. Een aantal nieuwe Houtenaren vertelden hun droom. Bright vroeg: ,,Zijn er mensen in de zaal die deel van hun netwerk willen worden, die deze mensen willen aanspreken op hun dromen en ze helpen die te verwezenlijken? Zodat het hier goed met ze gaat en ze kunnen zeggen ,Hier is mijn thuis’?”

Na enige aarzeling staken mensen hun hand op. Verbindingen werden gelegd, ook wethouder Jan Overweg en mensen van het Platform Maatschappelijk Ondernemen wilden zich verbinden.
De organisatie hoopt dat hun voorbeeld helpt dat ook u verbinding gaat zoeken met onze nieuwe Houtenaren. ,,We leven hier al 75 jaar in vrijheid, een groot goed waar we elke dag dankbaar voor mogen zijn, maar waar we ons ook voor in moeten blijven zetten. Hoewel we in deze coronatijd afstand moeten houden, is verbinding een belangrijke bouwsteen voor een gezonde samenleving waar we in vrede met elkaar kunnen leven.”

Deze voorstelling werd mogelijk gemaakt met financiële steun van Ons Fonds, 4&5 mei comité, de Lions, de Rooms Katholieke kerk, de Protestantse Gemeente Houten en het prins Bernard Cultuurfonds.


advertentie
advertentie