Het Schalkwijkse RecreantenorkestNog nooit een noot geblazen en toch meespelen in een orkest

1 januari 2024 om 19:06 Lokaal Deel je nieuws

Het Recreantenorkest van Muziekvereniging Caecilia uit Schalkwijk dat op 16 maart 2022 van start ging, is een succes. Er kwamen destijds 32 liefhebbers uit de hele regio op af. Samen muziek leren maken is een fantastische ervaring. Juist omdat je allemaal tegen dezelfde hobbels en succeservaringen aanloopt. Er wordt veel gelachen zelfs al klinkt het af en toe om te huilen.

Je droom waarmaken

Recreant-muzikant Els Kamerbeek uit Houten kan erover meepraten. Ze droomde al vele jaren van muziek maken in een orkest, maar ze dacht dat het te moeilijk zou zijn en te veel tijd zou kosten. Het leek haar niet leuk om eerst jarenlang les te moeten nemen voordat ze eens bij een orkest zou kunnen aansluiten Was ze er niet te oud voor en had ze eigenlijk wel muzikaal talent? Er waren zo veel redenen om er niet aan te beginnen dat het bij dromen bleef. Totdat Muziekvereniging Caecilia begon met het recreanten-project. Els besloot zichzelf 10 weken lang de kans te geven. Ze kreeg een blaasinstrument en samen met 31 andere deelnemers, ging ze in een groep musiceren. Nou ja,  ‘musiceren’ was een groot woord voor de eerste klanken die het orkest voortbracht, maar dirigent André Vulperhorst wist met veel geduld en humor de aanstormende muzikanten te begeleiden bij hun eerste muzikale pogingen. Na 10 weken was het wonder geschied. De groep kon een klein optreden verzorgen. Els vond het een geweldige ervaring. Het smaakte naar meer. Na tien weken wilde ze niet stoppen. Ze bleek niet de enige te zijn.

Het project werd verlengd

Muziekvereniging Caecilia besloot het tijdelijke project voor onbepaalde tijd voort te zetten. Inmiddels heeft de groep al verschillende optredens achter de rug. Op zondagmiddag 14 april gaat het Recreantenorkest zelfs een Lenteconcert met muzikale gasten verzorgen in Theater aan de Slinger. Zie https://www.aandeslinger.nl/programma/lente-concert

Steeds meer mensen krijgen spijt dat ze in 2022 niet aan het project hebben meegedaan. Voor hen komt er een nieuwe kans. André Vulperhorst begint wederom met een projectorkest van mensen die nog nooit muziek hebben gemaakt. Voorlopig gaan zij gedurende 10 weken aan de slag. Daarna volgt het keuzemoment: Stoppen of doorgaan in de groep die op termijn gaat instromen in het Recreantenorkest. André vermoedt dat vóór de zomer de grote samensmelting van de nieuwelingen met het Recreantenorkest wel kan plaatsvinden.

Het projectorkest gaat eind  januari van start, 10 keer op dinsdagavond in De Wiese in Schalkwijk. De kosten bedragen 150 euro, inclusief bladmuziek en een instrument in bruikleen. De eerste bijeenkomst is gratis. U kunt zich aanmelden bij Marjolein Kool koolm@xs4all.nl.  Mis de boot niet weer, en pak deze keer de kans wél om uw muziekdromen waar te maken. Ook als u al wat muziekervaring heeft kunt u meedoen met het project, of met het bestaande recreantenorkest. Voor meer informatie zie www.caeciliaschalkwijk.nl.  

En Els? Die zegt uit de grond van haar hart: ‘Ik had dit jaren eerder moeten doen!’

advertentie
advertentie