Halte Castellum in de boomgaard van Van Wijk
Halte Castellum in de boomgaard van Van Wijk Frank Magdelyns

Het oprukkende Houten

1 augustus 2018 om 07:34 lokaal Houten Toen

Zestien jaar geleden zaagde fruitteler Anton van Wijk zijn laatste fruitbomen weg. Door de oprukkende bebouwing van Houten moest zijn bedrijf wijken. Eind dit jaar start de bouw in het laatste deel van zijn voormalige boomgaard.

Frank Magdelyns

Anton van Wijk (71) woont zijn hele leven al in het huis bij 'de Kniphoek' langs de Beusichemseweg, tegenwoordig Bloesemtuin. Hij komt al vroeg in het bedrijf van zijn vader te werken. "Op mijn 13e overleed mijn vader en bleef mijn moeder met 7 kinderen achter. Voor en na schooltijd moesten we meehelpen met koeien melken en het werk in de boomgaard." Van Wijk beschrijft het groene landschap uit die tijd. "Overal stonden hoogstambomen met kersen en appels en er onder liepen de koeien tussen de bomen door. De kerktoren van Werkhoven kon je niet zien. Tegenwoordig is het landschap opener."

De naam 'Kniphoek' is ontstaan door de twee scherpe bochten in de weg voor zijn huis. "Het was een gevaarlijke weg en vanwege de metershoge haag van de overbuurman was er nauwelijks overzicht. Meerdere keren per jaar vlogen er auto's uit de bocht. Die kwamen dan in mijn tuin en één keer kwam een vrachtwagen vlak voor het huis tot stilstand. Zelfs de politie is hier uit de bocht gevlogen. De naam 'Kniphoek' is nu alleen nog maar bij de oudere bewoners bekend."

Zijn bedrijf groeit uit tot 20 hectare groot en deelt hij met zijn broer. Het beslaat het gebied waar nu delen van de wijken Castellum¸ de Tuinen, de Sporen en de Grassen liggen. Door de veranderingen in de jaren 70 kiest hij volledig voor fruitteelt. "Met name appels waren commercieel interessant. De grond is hier ook heel goed voor fruitteelt", stelt Van Wijk.

OPRUKKENDE NIEUWBOUW In de jaren negentig wordt duidelijk dat Houten gaat uitbreiden en dat het bedrijf moet wijken. Van Wijk blijft er nuchter onder. "Je groeide ernaar toe. Al drie jaar hoor je berichten over mogelijke bebouwing. Ik herinner me nog dat we in de boomgaard aan het snoeien waren en dat we de bouw van de wijk De Sporen aan de overkant van de Leesloot zagen. Het kroop naar je toe, maar het ging zo langzaam dat je er aan wende. Mijn broer verhuisde naar de Flevopolder, maar uiteindelijk wilden wij hier niet weg. Ik kocht daarom grond in 't Goy om een nieuw bedrijf op te richten. Maar de onderhandelingen, alsmede de verkoop van de bestaande grond verliepen moeizaam."

NS-STATION Eind 2000 wordt er op het land van Van Wijk een NS-station gebouwd, voor de lightrailverbinding naar Houten. Er was dringend behoefte aan een tweede station en Van Wijk stelt een deel van zijn boomgaard hiervoor beschikbaar. Reizigers zagen lange tijd een groot bord met de tekst 'De familie van Wijk wenst u een goede reis'. "Dat was om een positief beeld neer te zetten. Ik werd in de pers door het slijk gehaald, omdat ze vonden dat ik alles tegenhield. Maar het enige dat ik wilde was een nieuw bedrijf beginnen in 't Goy. Er was zelfs landelijke televisie aanwezig, waarin werd verteld dat ik de bouw van een school tegenhield en dat daardoor kinderen in Houten analfabeet werden. Gelukkig wist de directeur dat het niet aan mij lag."

BOOMSTAMKANO Vooraf aan de bouwactiviteiten op zijn land werd in 2011 een boomstamkano van 2500 jaar oud gevonden. Archeologen waren in alle staten van opwinding. Op een andere locatie kwam een half skelet tevoorschijn, waar in de middeleeuwen een sloot doorheen was gegraven. "Ik wist van de universiteit Utrecht dat het een bijzondere plek was. Regelmatig werd er door studenten geoefend met boringen in de grond. Bij het plaatsen van palen voor de fruitbomen zagen we soms dat de grond was verkleurd. Ik had niet verwacht dat wij op zo'n interessant gebied wonen."

De huidige tijd bevalt Van Wijk. "De winkels zijn dichtbij en je kunt nu ook wandelen en fietsen. Ik kan goed met veranderingen omgaan en zie de positieve dingen. Wanneer ik door de nieuwe wijken loopt, dan denk ik daar stond dit appelras en daar dat andere. En in diverse tuinen staan nu nog appelbomen van mijn oude boomgaard."

Anton van Wijk tijdens de kersenpluk
advertentie
advertentie