Nooit te oud om te groeien
Nooit te oud om te groeien Centrum voor Levensvragen Lekstroom

Is het leven maakbaar?

4 juni 2023 om 16:01 Lokaal Deel je nieuws

Nieuw in Houten! Zingevingsbijeenkomsten voor ouderen

In navolging van de stad Utrecht organiseert het Centrum voor Levensvragen Lekstroom sinds januari zingevingsbijeenkomsten voor ouderen in Houten. Deze bijeenkomsten heten ‘Nooit te oud om te groeien’, met het idee dat je als mens altijd bijleert en nooit te oud bent om na te denken over het leven en over jezelf. Maandelijks bieden wij een plek waar vragen, zorgen, gevoelens en visies over het leven gedeeld kunnen worden met leeftijdsgenoten.

Wat betekent het om ouder te worden? Wat is in deze levensfase van belang en wat geeft zin in het leven? Het is verrijkend en leerzaam om met anderen over belangrijke zaken in het leven te kunnen praten en persoonlijke ervaringen te kunnen delen. Samen kijken we terug op het eigen leven en we kijken ook hoopvol vooruit als dat lukt. 

De bijeenkomsten zijn 1 keer per maand op zaterdagmiddag in het wijkcentrum/cultuurhuis Schoneveld van 14:00-16:00 (inloop vanaf 13:45). Het is fijn als u zich aanmeldt, maar dat hoeft niet. U mag eenmalig meedoen of elke maand komen, wat bij u past. De bijeenkomsten zijn kosteloos. 

In de bijeenkomsten is ruimte voor de eigen ervaringen, gedachten en emoties. We luisteren naar elkaar, we stellen vragen, we lachen samen en we wensen elkaar ook sterkte en goede moed als het nodig is. Iedereen mag zijn persoonlijke verhaal doen, maar eerst gewoon eens even luisteren naar anderen mag ook. 

Iedere maand staat er een ander thema centraal. We beginnen met een kort kennismakingsrondje en een korte introductie van het thema met verdiepende vragen, prikkelende stellingen, teksten of afbeeldingen. Wat doet het onderwerp met jou? We sluiten af met een kort rondje en een gedicht. 

Op zaterdagmiddag 24 juni is het thema ‘De maakbaarheid van het leven’. Maakbaarheid betekent letterlijk de mate waarin iets gerealiseerd kan worden. We gaan het hebben over de maakbaarheid van geluk, gezondheid, natuur, succes, rijkdom en het leven…! 

Hebben we als mens steeds weer de keuze tussen accepteren wat er is of veranderen wat er is? Ga ik mij aan het leven aanpassen of ga ik het leven aanpassen aan mij?

En worden we er gelukkiger van als we het leven precies zo kunnen vormen als we willen, zonder pijn en ongemakken? Is er nog ruimte voor pech of ongeluk? Wat vind jij de voordelen en nadelen van de maakbaarheid van het leven?

De bijeenkomsten zijn mede mogelijk gemaakt door het Oranjefonds en in samenwerking met Van Houten&Co. U bent van harte welkom! Aanmelden kan via: info@irenevanderhulst.nl

“Telkens als ik ga, ga ik weer vol goede moed naar huis.” 

“Als je ouder wordt, moet je veel inleveren. Eigenlijk wordt er best negatief tegen ouder worden aangekeken. Wat een rijkdom en verdieping om van anderen te horen hoe die zijn of haar ouderdom beleeft.”

Dit zijn uitspraken van deelnemers aan de zingevingsbijeenkomsten van ‘Nooit te oud om te groeien’.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie