Afbeelding
Pixabay.com

Houten in de fout met dwangsom voor Van Gorp

5 juli 2018 om 11:19 lokaal

DEN HAAG De gemeente Houten is door de Raad van State op de vingers getikt vanwege een juridische fout met een dwangsom voor diervoederfabriek Van Gorp in Schalkwijk. De gemeente zal een nieuw besluit moeten nemen dat juridisch wel klopt. Mogelijk kan dat worden gedaan met een aanpassing van de nieuwe milieuvergunning die in aantocht is voor het bedrijf.

Het probleem draait om het vroege vertrek van een vrachtwagen bij het bedrijf aan de Pothuizerweg. Die zorgt voor teveel lawaai bij omwonenden. Volgens de huidige milieuvergunning mag er vóór zeven uur 's morgens maar één vrachtwagen vertrekken of aankomen bij het bedrijf als daarbij de geluidsnormen niet worden overtreden.

Twee jaar geleden constateerde de gemeente dat die geluidsnormen werden overtreden. En daarop volgde een dwangsom. Bij een nieuwe overtreding zou die worden omgezet in een boete. Begin dit jaar constateerde de gemeente dat Van Gorp opnieuw in de fout was gegaan. Daarop volgde de aangekondigde boete.

Volgens de Raad van State is de dwangsom wel terecht opgelegd vanwege de geluidsovertredingen in 2016. Maar de dwangsom is volgens de Raad onterecht opgelegd vanwege te vroeg wegrijden van de vrachtwagens. Die vertrokken na zes uur 's morgens en dat is volgens de vergunning toegestaan. De gemeente heeft de dwangsom volgens de Raad onduidelijk geformuleerd. Daarom is die alsnog vernietigd.

Omwonende Gerard Leeman maakte namens hemzelf en enkele buurtgenoten ook bezwaar. Hij stelde dat voor zendapparatuur van KPN en T-Mobile op het dak van Van Gorp een vergunning vereist is. Die is niet verleend, dus moet de apparatuur weg.

Maar de Raad oordeelt dat Leeman er naast zit. Voor de apparatuur is geen vergunning vereist. Verder heeft de Raad ook het bezwaar van Leeman verworpen over het gebruik van perslucht. Volgens Leeman is het verboden om die te gebruiken bij stof, omdat dit explosiegevaar oplevert. Van Gorp zou perslucht hebben gebruikt bij de verwijdering van stof. Maar de Raad oordeelt dat daarvoor geen bewijs is geleverd.

advertentie
advertentie