Kleinzoon Lars zet robot Topo aan het werk
Kleinzoon Lars zet robot Topo aan het werk Frank Magdelyns

Topo onthult gedenktegel

20 juli 2019 om 17:32 lokaal

HOUTEN In het Oude Dorp is zaterdagmiddag een gedenktegel voor Chriet Titulaer onthuld. De tegel bevat een afbeelding van een QR-code met het gezicht van Titulaer, die verwijst naar zijn Wikipedia-pagina op internet.

De onthulling op het Plein gebeurde door kleinzoon Lars en robot Topo precies 50 jaar na de eerste maanlanding. Titulaer kreeg landelijke bekendheid met het leveren van deskundig commentaar tijdens de televisie-uitzending van deze landing. Als sterrenkundige gespecialiseerd in het oppervlak van de maan kon hij precies uitleggen wat er gebeurde. Ook was Titulaer actief binnen de Houtense gemeenschap.

Titulaer overleed in april 2017. Over een herdenkingsmonument werd al langere tijd nagedacht. Initiatiefnemer Henk van Hulst spreekt liever over een gadget, omdat dit beter past bij Titulaer. Hij haalde vooraf herinneringen op aan de technologische kermis die in de jaren 80 in Houten heerste. ,,Door Chriet was er al vroeg glasvezel in Houten, waren er satellietontvangers en robots. Ook had Chriet autonavigatie tot zijn beschikking." Robot Topo wandelde regelmatig door de straten van Houten en verscheen in televisieprogramma's.

Wethouder Geerdes gaf zaterdag het startschot voor de openingshandeling, maar moest de daadwerkelijke handeling overlaten aan Lars en Topo. Deze laatste trok een vaandel weg, waarna de gadget zichtbaar werd. Wethouder Geerdes was wel de eerste die na de opening de QR-code inlas en verbinding met de Wikipediapagina testte.

CHRIET TITULAER In de jaren tachtig van de vorige eeuw was Titulaer een soort technisch orakel. In zijn televisieprogramma Wondere Wereld legde hij toekomstige ontwikkelingen uit, zoals de mobiele telefoon en de Cd-speler. Hij vertelde het op een dusdanig manier zodat iedereen de ingewikkelde dingen kon begrijpen. 

In 1985 organiseerde zijn bedrijf, Chriet Titulaer Produkties, de Robotdag. Met een grote optocht van allerlei robots op de Rondweg en Staart werd de aansluiting van Houten op de A27 gevierd. In 1986 organiseerde hij een ruimtevaarttentoonstelling Space '86. Toen na de tentoonstelling een echte  Apollo-capsule overbleef kwam deze in de voortuin van zijn bedrijf, zogenaamd als grote plantenbak.

Titulaer was in Houten een betrokken inwoner. Hij hielp mee met de oprichting van dorpshuis De Grund en werkte mee aan het Kindervakantie Festijn, dat tegenwoordig bekend is onder de naam Fladderen.


Filmpje online uit 1988: https://www.youtube.com/watch?v=61zXlPU9cq8


 

Wethouder Geerdes scant code
De gedenksteen
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie