Aan tafel in Houten bij Mieke Baldé, partner Lars en hun kinderen. Alle gezinsleden koken wel eens, meestal met groente van tuinderij De Volle Grond in Amelisweerd waar Mieke werkt.
Aan tafel in Houten bij Mieke Baldé, partner Lars en hun kinderen. Alle gezinsleden koken wel eens, meestal met groente van tuinderij De Volle Grond in Amelisweerd waar Mieke werkt. Mireille de Putter

'Voedsel verbouwen is het mooiste wat er is'

30 mei 2019 om 07:21 lokaal

Tegen etenstijd komt Mieke Baldé de wijk De Hagen in gefietst met een zak vol brandnetel-topjes, zojuist geplukt in bos Nieuw Wulven. Thuis zet ze de pan op het vuur, fruit ui, knoflook en voegt de gewassen en gesneden brandnetelblaadjes toe. Als het blad is geslonken, doet ze bouillon erbij en kookt ze twee aardappels mee om de soep te binden. ,,Mooi toch dat je zulke lekkere soep kunt maken van onkruid dat overal groeit," zegt Mieke terwijl ze de borden vol schept.

TORTILLA ,,Ik kook het liefst met ingrediënten uit de tuin," vertelt Mieke. ,,Dat is de eerste helft van mei niet eenvoudig, als je van de volle grond wilt eten. Wintergroentes zijn op en de lentegroentes moeten nog komen." Mieke is in het dagelijks leven tuinder en De Volle Grond is toevallig ook de naam van de tuinderij die ze beheert, idyllisch gelegen aan de Kromme Rijn in Amelisweerd. Voor het hoofdgerecht heeft ze prei en bieslook van het land gebruikt en ook eieren van de kippen op de tuin. Ze zet de Spaanse tortilla op tafel. ,,Als ik deze aardappelomelet in de zomer maak, komt alles uit eigen tuin: ook aardappel, knoflook, ui en tomaat."

RAAPSTEELTJES Groente is de basis van het menu in huize Baldé. En die bepaalt wat ze erbij eten. ,,Van februari tot half mei is het land leeg en heb ik minder inspiratie om te koken: preitaart, curries met peulvruchten, stamppot." Mieke verheugt zich komende weken op raapsteeltjes, rucola, mosterdblad en paksoi. En in juni oogsten ze kapucijners, erwten en tuinbonen. ,,In september komen onze maaltijden soms van A tot Z van eigen land", lacht Mieke. Ooit heeft ze met een collega vijf dagen uitsluitend producten van de tuin gegeten. Met uitzondering van koffie, olie, peper en zout. ,,Ik voelde me de koning van de tuin", grijnst ze.

BOER Mieke wilde al jong boer worden. Ze groeide op op Goeree Overflakkee. ,,Thuis hadden we een moestuin en ook een pony waarmee ik altijd in de weer was." Toen ze vwo-advies kreeg, besloot ze toch maar te gaan studeren. Het werd culturele antropologie in Utrecht. Ze studeerde af in duurzame landbouw, dat wel. Toen ze tijdens een week appels plukken iemand sprak die een opleiding biologisch-dynamische landbouw volgde, hakte ze de knoop door. Mieke vond de opleiding fantastisch: koeien melken, trekker rijden. Ze liep stage op tuinderij Amelis'hof, toen nog de Aardvlo, in Bunnik en werkte op diverse (zorg)boerderijen. Toen de tuinders van de Aardvlo hun tuinen wilden splitsen, vroegen ze Mieke of ze het beheer van de tuin van Nieuw Amelisweerd wilde overnemen. ,,Nou, dat wilde ik wel. Ik vind het een schitterende plek en het is mooie grond." Lars knikt instemmend: ,,Mieke moet buiten zijn."

GROEN Mieke en Lars kwamen vanuit Utrecht via woningruil in Tull en 't Waal terecht. Hun kinderen zijn daar geboren, maar toen het te krap werd verhuisden ze naar Houten. ,,Het is hier prima met kids: ruim opgezet, groen, fietsvriendelijk." Vandaag kookt Mieke, maar de andere gezinsleden koken ook wel eens. Ze geven elkaar cijfers voor de maaltijden. Als de kinderen koken, is het altijd minimaal een acht. Twee jaar geleden zijn ze mee gaan koken, toen Mieke 's winters zes weken op reis ging naar Nieuw-Zeeland. Ze ging ‘wwoofen’, oftewel werken en wonen op boerderijen en deels vakantie vieren. De zoon: ,,De dag voordat mama terugkwam zijn we bij McDonald's gaan eten, want daar houdt zij niet zo van."

LOKAAL Sinds 2010 runt Mieke de tuin samen met collega GertJan. Zij is verantwoordelijk voor de teelt en hij voor de zorgtak. Er zijn zorgcliënten die op de tuin werken en ook vrijwilligers. Mensen kunnen zich aan de tuin verbinden door een abonnement op de groentetas. Momenteel is er zelfs een wachtlijst; alle 120 tassen zijn vergeven. ,,Lokaal eten wordt steeds hipper en mensen vinden het een meerwaarde om hun eten op de tuin te zien groeien." Zowel tuinderij De Volle Grond als Amelis'hof leveren ook producten aan de Veldkeuken, bijvoorbeeld rabarber voor de taart. ,,Groente telen samen met de natuur inspireert mij en geeft me veel voldoening."

BIJEN Tijdens een toetje van yoghurt met honing van eigen bijen en walnoten vertelt Mieke: ,,Ik geef met liefde geld uit aan goed, biologisch eten, zodat de producenten er ook wat aan verdienen. Door de lage prijzen die boeren krijgen worden ze gedwongen voor monocultuur te kiezen, waardoor bodemleven en bijen verdwijnen. Nederlanders geven relatief weinig geld uit aan eten. Alles mag wat kosten: vakantie, auto, telefoon, maar veel mensen bezuinigen op eten. Iemand moet de echte prijs betalen en als de consument dat niet doet, dan betaalt de producent, het dier of de planeet die prijs."

Mireille de Putter schuift rond zes uur ergens in de Kromme Rijnstreek aan en eet een hapje mee. In deze rubriek fungeert de avondmaaltijd als spiegel van de regio. Je bent wat je eet.

advertentie
advertentie