De platbodem is terug! Trotse eigenaren (vlnr) René Koteris, Jeroen Stokman en Lous de Kruif bij de tewaterlating van hun boot.
De platbodem is terug! Trotse eigenaren (vlnr) René Koteris, Jeroen Stokman en Lous de Kruif bij de tewaterlating van hun boot. Jet de Wit

Waterlinie Platbodem te huur

30 mei 2019 om 11:20 lokaal

SCHALKWIJK Sinds kort kun je ook met een fluisterbootje het Eiland van Schalkwijk verkennen. De initiatiefnemers hopen met hun 'waterlinie platbodem' een leuke buitenactiviteit toe te voegen aan het al aanwezige aanbod en zo de prachtige natuur en rijke historie voor nog meer mensen toegankelijk te maken.

door Tanja Vlieger

WATERWEGEN Het Eiland van Schalkwijk is niet alleen omgeven door water, maar ook op het eiland zelf zijn er verschillende historische waterwegen te vinden. In vroeger tijden voeren er trekschuiten door de Schalkwijkse Wetering, die helemaal van De Heul tot aan de A27 het Eiland van Schalkwijk in tweeën deelt. Ook begin twintigste eeuw was de Wetering nog een belangrijke handelsverbinding met Utrecht.

INUNDATIE Niet alleen de Wetering, maar ook het Inundatiekanaal is een belangrijke waterweg op het eiland. Zo rond 1870, in de tijd dat de Nieuwe Hollandse Waterlinie werd aangelegd als verdedigingsmechanisme, is het Inundatiekanaal gegraven. Bij een dreiging van vijanden over land, konden hele stukken land onder water gezet worden. Te diep om doorheen te marcheren of te rijden en te ondiep om doorheen te varen. De verdedigende partij gebruikte een ondiepe boot, een zogenaamde platbodem, om tussen de forten te patrouilleren en deze van voldoende voorraden te voorzien. In die tijd was het bootje uitgerust met een kanon en konden er ongeveer zes of zeven personen mee.

WATERLINIE PLATBODEM Anno 2019 zijn de Schalkwijkse Wetering en het Inundatiekanaal vooral het rijk van eenden, zwanen en actieve toeristen in kano's. Sinds deze maand is er nog een vervoermiddel bijgekomen, of eigenlijk terug van weggeweest: de platbodem. Het model van de Waterlinie Platbodem is gebaseerd op de ondiepe boot uit de inundatietijd. Het fluisterstille bootje biedt plaats aan zo'n zes personen en kan gehuurd worden via www.waterlinieplatbodem.nl of 030-636 8583. De boot ligt midden in Schalkwijk bij restaurant Jonkheer de Ram.

MOGELIJKHEDEN Het initiatief voor de Waterlinie Platbodem komt van Jeroen Stokman, Lous de Kruif en René Koteris. Zij zijn alle drie ook actief in de Stichting ter promotie van het Eiland van Schalkwijk, waarin sinds een paar jaar wordt samengewerkt om alle recreatieve activiteiten op het eiland goed op elkaar af te stemmen. Je kon al met een kano het eiland verkennen, maar dat vergt wel de nodige inspanning. Stel, je wil lekker het water op, maar hebt geen zin in actief zijn, of je wil graag je oma of kleuter meenemen, dan is er nu een ideaal fluisterbootje te huur. De vaarroutes lopen van De Brink tot aan Fort Honswijk of tot aan de Linielanding. Onderweg kun je aanleggen bij horecagelegenheden zoals Fort WKU of Pand Pannenkoek, maar het is ook mogelijk om een picknickarrangement te boeken. Want ook bij het Verdronken Bos en Lunet aan de Snel zijn aanlegsteigers te vinden. Voor meer informatie kun je een kijkje nemen op www.waterlinieplatbodem.nl.

advertentie
advertentie