Jos Eberson tapt de eerste Tourbiertjes voor de voltallige jubco die gaat proeven.
Jos Eberson tapt de eerste Tourbiertjes voor de voltallige jubco die gaat proeven. Tanja Vlieger

Tourbier is het gouden randje

28 mei 2019 om 11:19 lokaal

SCHALKWIJK Voor de Tour de Schalkwijk wordt dit jaar groots uitgepakt, vanwege het 50-jarig bestaan. Niet één, maar twee weken lang zijn er activiteiten in het dorp, van 14 tot en met 28 juli. Om al lekker in de sfeer te komen is vrijdag 24 mei het speciale Tourbier gelanceerd.

door Tanja Vlieger

JUBCO Een speciaal voor deze editie samengestelde jubileumcommissie is al sinds juni 2018 in de weer om de vijftigste editie van de Tour de Schalkwijk een gouden randje te bezorgen. De tien commissieleden zijn allen oud-fietsers, geselecteerd voor de 'jubco' vanwege hun handigheid, creativiteit of organisatietalent. Lang niet allemaal wonen ze nog in Schalkwijk, sommigen ten spijt, maar voor deze erebaan komen ze graag terug.

JONG GELEERD Sowieso gaat het goed met de organisatie van de vijftigste Tour. Alle commissies, zoals de wegafzetters, de rekencommissie, beheer & opvang, zitten bomvol enthousiaste jongeren die meehelpen organiseren. Als je ergens het verenigingsleven jong kan leren, dan is het wel in Schalkwijk. Traditiegetrouw mag je tot je 23e helpen. Daarna ben je te oud voor de Tour, maar is er nog Dorpedag, of andere evenementen.

OUD GEDAAN Dat de Tour de Schalkwijk ook een feest voor 'oud' is, dat bewijst wel de animo voor de seniorenrit op zondag 14 juli, of het aantal verkochte kaarten voor het feest Hits on Tour met de Great Pianos in Lunet aan de Snel op zaterdag 20 juli. Verder is nostalgie verzekerd in het Tourmuseum, dat in de Wiese te bewonderen zal zijn vanaf 19 juli. Op 24 juli is de Schalkwijkse wetering het decor voor 'Ter land, ter zee en in de wetering.' Bij het vorige jubileum tien jaar geleden was 'Fiets 'm erin' ook één van de succesnummers, voor zowel jong, als oud.

GOUDBLOND Anno 2019 vier je je successen met speciaal bier. Jos Eberson van Brouwerij Hommeles heeft daarom het speciale Tourbier gebrouwen. Hij woont naast één van de jubco's op de Brink, waar de Tour niet te missen valt, met een aantal keren de start voor de deur en het Brinkfeest ter afsluiting. Het idee voor een speciaal Tourbiertje ontstond bij een kampvuurtje, nagenietend van zo'n Tourfeest. Jos heeft bij Brouwerij Hommeles een saison gebrouwen, niet te zwaar (6%), droog, iets kruidig en vooral heel mooi goudblond. Vandaar dat de titel op de poster luidt: 'Let's start a golden ride!'

COLLECTOR'S ITEMS Het biertje werd op vrijdag 24 mei voor het eerst getapt in Jonkheer de Ram en geproefd door de jubco en andere Tourfanaten. Het bier komt ook op de tap in Pand Pannenkoek en in sociaal cultureel centrum de Wiese. En helemaal uniek: er zijn 4-packs en 6-packs te koop in de SPAR in Schalkwijk. Je koopt dan respectievelijk 3 of 4 flesjes, met 1 of 2 unieke bierglazen erbij verpakt. De verwachting is dat deze collector's items in mum van tijd op zijn. Gelukkig is er nog meer merchandise! Kijk voor meer informatie, ook over alle andere activiteiten, zoals het Sportgala, de Tourpubquiz, de Tourreünie, en de Grootste Kroeg van Schalkwijk op de Brink op www.jubileum.tourdeschalkwijk.nl

advertentie
advertentie