Uithijsen van de loopbrug bij de Beatrixsluis
Uithijsen van de loopbrug bij de Beatrixsluis Alie Geuze

Loopbrug bij Prinses Beatrixsluis succesvol uitgehesen

21 mei 2019 om 07:28 lokaal

NIEUWEGEIN Bij de renovatie van de Prinses Beatrixsluis worden alle niet originele elementen van het sluiscomplex verwijderd. Dit geldt ook voor het oude bediengebouw tussen de eerste twee kolken in en voor de loopbrug daar naartoe. Op zondag 19 mei hees aannemerscombinatie Sas van Vreeswijk de loopbrug van zijn plek. Het herstellen van het oorspronkelijke monumentale aanzien is hiermee weer een stap dichterbij.

IN TWEE DELEN Op vrijdag begon Sas van Vreeswijk met het opbouwen van de mobiele kraan met een hijscapaciteit van 700 ton die voor de hijsklus werd gebruikt. Zondagochtend vroeg startte Sas van Vreeswijk met het maken van uitsparingen in het dak van de loopbrug om de hijsbalken vast te kunnen maken. Vervolgens pikte de kraan de loopbrug aan en werd de brug langzaam omhoog gehesen. De ruim 50 ton wegende brug werd vanwege zijn omvang niet in één, maar in twee delen van ieder ruim 25 ton van zijn plek gehesen. Eerst het deel dat de oostelijke kolk overspande, daarna het deel over de westelijke kolk. De brugdelen zijn bij de Voorhavendijk neergelegd en worden daar deze week gedemonteerd, op vrachtwagens geplaatst en afgevoerd. Meerdere vaste projectvolgers namen ook op de vroege zondagochtend positie in met hun camera's. 'Ik wil echt niks missen', was de meest gehoorde uitspraak.  Rond 12.00 uur waren beide delen uitgehezen, twee uur later was ook de grote kraam afgevoerd.

IN OUDE LUISTER HERSTELLEN Onderdeel van de renovatie is het in oude luister herstellen van het sluiscomplex. Dit betekent dat alle onderdelen die niet stammen uit de jaren 30, worden verwijderd. Niet alleen de bekende witte loopbrug moest wijken. Ook het kantoorgebouwtje naast de witte loods is aangepakt. Daar is de bovenste verdieping van weg gehaald. De resterende laag blijft in gebruik als technische ruimte. Door dit 'koppen snellen' valt het gebouw nu een stuk minder op.

Ook het oude bediengebouw wordt nog gesloopt. Naar verwachting gebeurt dit over enkele weken. In de komende maanden krijgt het al weggehaalde kunstwerk met de bootjes overigens een nieuwe plek op de loods. De hele renovatie is in september afgerond. Dan is het volledige project van de verbreding van het Lekkanaal, de aanleg van de 3e kolk en de renovatie van het sluiscomplex klaar.

Uithijsen van de loopbrug bij de Beatrixsluis
Uithijsen van de loopbrug bij de Beatrixsluis
Uithijsen van de loopbrug bij de Beatrixsluis
advertentie
advertentie