Jan Lenstra tussen de prinsen op de Burg. Wallerweg
Jan Lenstra tussen de prinsen op de Burg. Wallerweg Archief Oranjecomité Houten

Koninginnedag 1999

3 april 2019 om 07:25 lokaal Houten Toen

HOUTEN Deze maand is het 20 jaar geleden dat Koningin Beatrix de gemeente Houten bezocht. Jan Lenstra (82) was destijds voorzitter van het Oranjecomité. Hij wordt nog regelmatig over die dag aangesproken. ,,Het was een grote belevenis. Ik herinner het me als de dag van gisteren. Het overkomt je en je maakt het mee. Achteraf weet je pas wat je hebt beleefd", zegt Jan Lenstra.

 

door Frank Magdelyns


Het is augustus 1998 als Lenstra naar het gemeentehuis wordt geroepen. Daar wordt hem gevraagd of hij bereid is een eventuele komst van de koningin naar Houten te willen organiseren. ,,Laat haar morgen maar komen. We doen dit al jaren", is zijn antwoord. In december is het zover en komt een klein team samen om de komst van de koningin voor te bereiden. Binnen vier maanden is een volledig programma van meerdere dagen in elkaar gedraaid.

,,We hadden voldoende tijd voor de voorbereiding. Er waren maar liefst 960 vrijwilligers beschikbaar, maar we moesten wel met alles rekening houden. Zo had de NOS speciale wensen en mocht de koninklijke familie maximaal 820 meter lopen. We wilden het oude Houten (dorp) en het nieuwe Houten (stationsgebied) aan elkaar verbinden en voor de buitengebieden moest er ook plek zijn. Bij het water langs het Imkerspark stonden duikers klaar voor als de paarden van de paardentram op hol zouden slaan."
De organisatie heeft voor die dag twee draaiboeken beschikbaar; een normaal draaiboek en een slechtweer-draaiboek. ,,Gelukkig hoefden we het slechtweer draaiboek niet in te zetten. Dan waren alle buitenactiviteiten naar de sporthal van De Spil verplaatst. Het was een stralende dag."

VROEG WAKKER Lenstra was op 30 april al vroeg wakker. ,,Ik had slecht geslapen en heb om 6 uur het parcours gecontroleerd. Toen duidelijk was dat iedereen op tijd was, wist ik dat het goed zou komen. Het kon niet meer fout gaan." De Koningin komt om 09.58 uur aan met de trein. Bij het gemeentehuis wordt ze toegezongen en worden 5000 ballonnen opgelaten. ,,We gingen via het Imkerspark naar het Oude Dorp. Vanaf het Haltnahuis zouden de prinsen gaan fietsen en de Koningin en prins zouden vanaf de Lobbendijk met de paardentram gaan. Maar Prins Claus wilde ook fietsen. Daar sta je dan bij een discussie met Pieter van Vollenhove, commissaris van de Koningin Boele Staal, Koningin Beatrix en Prins Claus, waarbij iedereen elkaar met zijn voornaam aansprak. Ik voelde me een gast op eigen terrein."

Het wordt opgelost doordat een van de prinsen zijn fiets afstaat aan Prins Claus en bij een ander achterop gaat zitten. ,,Prins Claus zou niet verder fietsen dan een paar honderd meter, omdat bij de kruising met de Lobbendijk de paardentram stond te wachten. Maar hij wilde door fietsen. Je bent maanden bezig met een perfect draaiboek, er komt een kleine wijziging en alles loopt anders."
Op het parcours zijn alleen vaste camera's. Het publiek blijkt vooral te staan bij het Oude Dorp of op het Onderdoor. ,,In het Imkerspark was het een stuk stiller was. Maar achteraf is het logisch dat de ouders met kinderen bij Het Onderdoor stonden en daarna naar het Oude Dorp zijn gegaan."

OUDE DORP Via Lupineoord en Herenweg komt de koninklijke familie aan bij de Prinses Beatrixweg. Daar wachten de gedecoreerden van dat jaar. Prins Claus feliciteerde de gedecoreerden en vroeg ineens of die mooie dame wilde meefietsen. Twee mannen tilden haar over de hekken en ze ging bij hem achterop de fiets. Voor we bij restaurant de Engel aankwamen vroeg ik aan haar of ze wilde afstappen, omdat we de fietsen moesten inleveren. Ze sprong gelijk van de fiets af."
Het koninklijke gezelschap is een half uur langer dan gepland in Houten. Lenstra vindt dat een goed teken. ,,Het kwam vooral door het enthousiasme van Prins Claus. Ze zijn daarna rechtstreeks naar Utrecht doorgereden en niet langs het provinciehuis gegaan zoals de planning was." Terugkijkend denkt Lenstra dat Koninginnedag 1999 veel heeft betekend voor Houten. ,,Het heeft mensen bij elkaar gebracht. 30 jaar lang ben ik voorzitter geweest en vooral in deze tijd van het jaar word ik er nog steeds over aangesproken."

Jan Lenstra bekijkt het programmaboekje
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie