Afbeelding
Martin Monkel

Volgende stap Nieuw Wulven

6 maart 2019 om 07:17 lokaal

HOUTEN Met het afsluiten van een overeenkomst tussen de gemeente en Natuurlijke Recreatie Nieuw Wulven is de verdere ontwikkeling van het bos 'Nieuw Wulven' weer een stap dichterbij. Deze overeenkomst maakt het mogelijk om het bestemmingsplan aan te passen. Dat is van belang voor de uitwerking van het initiatief 'Het Nieuwe Bos Wulven' en het vestigen van een horecagelegenheid.

door Martin Monkel

PLAN In samenwerking met Staatsbosbeheer en de gemeente Houten ontwikkelt Natuurlijke Recreatie Nieuw Wulven aan de noordkant van bos 'Nieuw Wulven' een restaurant, recreatieve voorzieningen, een parkeerterrein en een nieuwe afslag aan de Rondweg. Deze ontwikkeling is nodig om het gebied aantrekkelijk te maken voor recreanten. De grond is in eigendom van Staatsbosbeheer en de inkomsten uit verhuur van die grond worden gebruikt voor het onderhoud van het bos. De initiatiefnemers van Natuurlijke Recreatie Nieuw Wulven zijn eind 2016 al door Staatsbosbeheer geselecteerd om een plan te ontwikkelen. De hoofdlijnen hiervan zijn op 6 juni 2018 toegelicht tijdens een inloopbijeenkomst in het toenmalige Makeblijde.

,,De gesloten overeenkomst is een formele stap, aan het oorspronkelijke plan is weinig veranderd'', zegt wethouder Hilde de Groot. ,,Er zijn enkele kleine aanpassingen gedaan naar aanleiding van het overleg met de omwonenden''. Zo wordt de aan te leggen parkeerplaats afgesloten op het moment dat de horecagelegenheid gesloten is. De Groot: ,,En er komt een werkplaats voor mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt die gaan helpen bij het onderhoud dit gebied''.

EXCURSIE Om het publiek te betrekken bij het gebied en de op handen zijnde ontwikkelingen wordt op 9 maart a.s. nog een wandeling georganiseerd. Mensen die hier meer over willen weten kunnen dan met boswachter Tineke Harlaar op excursie (aanmelden: t.harlaar@staatsbosbeheer.nl). Het blijkt dat veel mensen nu pas het gebied en de mogelijkheden ontdekken. ,,Vandaar ook dat veel vragen steeds weer opnieuw worden gesteld''. Op 16 februari jl. was er ook al een rondleiding met circa 30 belangstellenden, waaronder ook enkele politici. Anneke Dubbink: ,,We hebben uitgebreid stilgestaan bij de plekken waar straks horeca- en recreatievoorzieningen en de parkeerplaats komen. Het is een plek waar inwoners van Houten dichtbij huis kunnen recreëren en kunnen genieten van het nieuw aangelegde bos. Er wordt met zorg gewerkt aan het park waar van alles te leren, beleven en te doen is en waarbij de nieuwe voorzieningen gratis toegankelijk zijn''.

PROCES De gemeente stelt voor deze ontwikkeling een nieuw bestemmingsplan op. Dit plan wordt deze maand ter inzage gelegd. Belanghebbenden krijgen dan de gelegenheid hun reactie op het plan in te dienen. Deze reacties worden betrokken bij het besluit dat nog voor de zomer in de gemeenteraad wordt besproken. Het kader voor deze recreatieve ontwikkeling is al eerder door de raad vastgesteld als onderdeel van het Programma Ruimte. Na het besluit over de nieuwe bestemming kan de vergunning worden aangevraagd. De initiatiefnemers vestigen met Staatsbosbeheer een zogenaamd 'recht van opstal', wat bepaalt dat een gebouw mag worden neergezet op de grond van een ander.

advertentie
advertentie