LesBienHeur.EU: theatergezelschap ter bevordering van de filosofie. Vlnr: Miep van Dam, Maria van de Looverbosch, Dick Schipper.
LesBienHeur.EU: theatergezelschap ter bevordering van de filosofie. Vlnr: Miep van Dam, Maria van de Looverbosch, Dick Schipper. Petra van den Kieboom

Theater met een moraal

26 februari 2019 om 15:39 lokaal

HOUTEN Op dinsdag 26 maart om 20:00 uur staat er een bijzondere voorstelling in Aan de Slinger: 'De ONleesbare wijsheid; over toeval en bijbedoelingen.' Met een komische blik wordt er gekeken naar wat oude filosofen ruim 2000 jaar geleden al als recept voor een goed leven uitschreven. Wij mensen zijn hardleers en volgen het nog steeds niet op. Terwijl het al zolang bekend is, aldus Maria van de Looverbosch.

door Tanja Vlieger

DEUGDETHIEK Kijkt u wel eens soaps? En bent u zich bewust van het feit dat deze vaak magere verhaallijnen u een bepaald wereldbeeld voorschotelen? Maria van de Looverbosch, die na biologie en milieukunde, via theologie ook nog praktische filosofie studeerde, verwondert zich over hoeveel kansen soaps laten liggen. Aristoteles wist al: verhalen zijn belangrijk om mensen te laten nadenken over wat goed is om te doen. Dit is het uitgangspunt voor deze voorstelling.

LEESBAAR Maria is behoorlijk thuis in de ethiek, in het bijzonder Martha Nussbaum, van wie ze veel las voor haar proefschrift. Ze voerde ook veel gesprekken met mensen die naar soapseries keken of juist die verhalen maakten. Nadat haar promotor met emiraat ging, kreeg Maria te horen: 'Leuk hoor, die bevindingen, maar een proefschrift moet nu in het Engels en is niet meer om te lezen!' Ze besloot een andere vorm te kiezen: theater. Samen met Miep van Dam, die ze kent uit de bibliotheek uit haar tijd als dorpsdichteres, Dick Schipper, een zich omscholende bodemdeskundige die bij haar in de buurt woont, en Elias Groothoff, een theatertechnicus die in een sabbatical zit. Dit bonte gezelschap kiest de vorm van cabaret, van een vrolijke lezing, om het publiek te helpen de wijsheid van de eeuwenoude filosofen te begrijpen, te 'lezen'.

REVOLUTIONAIR Maria, geboren en getogen in Helmond, schreef al toneelstukjes op 8-jarige leeftijd. Toch koos ze voor de ecologie, vanwege een bepaald verantwoordelijkheidsgevoel voor de samenleving en de natuur. Maria herkent zichzelf als meisje in de jonge Zweedse klimaatactiviste Greta Thunberg. Maar het hele milieuwezen schoot naar haar mening niet voldoende op. Ze veranderde van koers, kwam op het spoor van Martha Nussbaums revolutionaire werk 'De breekbaarheid van het goede' uit 1986. Deze filosofe spreekt in haar gehele oeuvre over hoe strakke abstracte morele principes te kort schieten, wanneer je mensen wil stimuleren na te denken over hoe 'goed te leven'. Geraakt worden door de praktijk van verhalen werkt beter dan strak, calvinistisch de regels voorschrijven. Nussbaum pleit voor het inzetten van literaire werken als scholing. Oftewel: laten we literatuur inzetten om te onderwijzen in hoe je goed kunt leven.

TELEVISIE Het liefst zou Maria de mensen via verhalen op het moderne medium televisie willen bereiken. Zij ziet tal van mogelijkheden voor het inspireren tot nadenken over de moraal, want bijna iedereen kijkt tv. Maar bij de (commerciele) zenders werken te veel 'marktkooplui' die uit zijn op veel geld verdienen. Dan maar theater: deze voorstelling, en wie weet blijft het niet bij deze ene keer. Speciaal voor het Houtense publiek dat wel openstaat voor een portie praktische filosofie en graag nadenkt over hoe je goed kunt leven, is dinsdag 26 maart Aan de Slinger the place to be.

advertentie
advertentie